Hopp til innhold

VG felt i PFU for dårlig merking av sponset innhold

VGs sponsede sak om tsunamier på Vestlandet får kritikk av Pressens Faglige Utvalg (PFU) for dårlig merking av at innholdet er sponset. – Ikke så interessant at det ble fellelse, sier sjefredaktør Torry Pedersen.

VGs sponsede sak om Bølgen

Er dette tydelig nok merking av sponset innhold? Et flertall i PFU mener praksisen er kritikkverdig. NB: Rødt felt er markert av NRK.

Foto: Skjermdump

Pressens Faglige Utvalg behandlet tirsdag en klage som gjelder VG Partnerstudios nettartikkel «En norsk tsunami».

Saken tar for seg raskatastrofen i Tafjord i 1934, og er laget i samarbeid mellom VGs Partnerstudio og Nordisk Film Egmont. Sistnevnte er distributør av suksessfilmen «Bølgen», som tar for seg en fiktiv raskatastrofe på Vestlandet.

Sponset innhold

Saken er finansiert av Nordisk Film, og laget av et eksternt selskap. I slutten av artikkelen henvises det til filmen «Bølgen», og det lenkes til kjøp av kinobilletter.

Betalt eller sponset innhold er en het potet i presse-Norge , og forbrukerombud Gry Nergård sier til NRK at hun frykter at sponset innhold i mediene kan være et demokratisk problem.

Det store spørsmålet for PFU i denne konkrete saken var om det er merket tydelig nok for leserne at den sponsede saken ikke er standard redaksjonelt innhold, produsert av VGs journalister.

Klageren, som er en vanlig leser, mener saken skiller seg for lite ut fra andre saker (se faktaboks om Vær Varsom Plakatens punkt 2.6).

Les hele klagen her.

Får kritikk

Sekretariatet i PFU innstilte på at VG har opptrådt kritikkverdig. Et flertall i utvalget sa seg enig i dette, mens to av representantene mener dette er en for streng vurdering.

Kritikk fra PFU er en mild form for fellelse, og det betyr at redaksjonen må publisere utvalgets uttalelse.

Dermed er VG felt for andre gang i år for uklarhet rundt kommersielle bindinger.

Utvalgsmedlem Henrik Syse sier at han i sliker saker heller være for streng enn for snill, og mener at det skal settes tydelige krav til merking slik at leserne skal slippe å være i tvil.

Han mener at VG burde merket tydeligere, ved at toppbanneret – som viser at saken er sponset innhold i samarbeid med Nordisk Film – bør følge med når man skroller nedover i saken. På denne måten vil leseren minnes på at innholdet er sponset.

Utvalgsmedlemmene Alexandra Beverfjord (NRK) og Tone Jensen (Fremover) mener også at merkingen kunne vært tydligere, men at det ikke var tilstrekkelig for brudd på pressens eget etiske regelverk. De to skal utarbeide formuleringer som kommer i en mindretallsuttalelse.

Nybrottsarbeid

Sjefredaktør i VG, Torry Pedersen

Sjefredaktør Torry Pedersen i VG sier det ikke er så interessant at avisen ble felt.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

VGs sjefredaktør Torry Pedersen sier til NRK at debatten tok opp i seg kompleksiteten i presentasjonen av betalt innhold, og vektlegger at dette er et nybrottsarbeid.

– Jeg mener vi var innenfor det forsvarlige, men er enig i at enkelte ting kunne vært gjort bedre fra vår side, sier Pedersen, og framhever Syses forslag som godt.

– Forhåpentligvis bidrar dette til at vi kan ta i bruk denne typen betalt kommunikasjon i Norge, samtidig som vi ivaretar den journalistiske integriteten, sier han.

Men det ble fellelse...?

– Det er ikke så interessant. Prinsipielle debatter som høyner kunnskapsnivået og trekker opp retningslinjer er mer interessant. Det aller meste PFU befatter seg med, er banale problemstillinger, som samtidig imøtegåelse. Dette er noe helt annet, og når man gjør nybrottsarbeid, befinner man seg på en knivsegg, sier Pedersen.

I samme PFU-møte ble TV 2 felt og VG frikjent for to ulike klager rundt omtale av tippetip, skriver Medier24.com.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP