Hopp til innhold

Nye kriterier for utenlandske Oscar-kandidater

Formann i Oscar-komiteen for utenlandske filmer, Mark Johnson, mener flere land velger feil kandidat. Nå vil han endre reglene for utvelgelsen av filmene.

Kortliste Oscar 2013

«Jeg er din» (t.v.) er Norges kandidat til mulig Oscar-nominasjon. Den var kortlistet sammen med «Eventyrland» (t.h.) og «Pionér».

Foto: Filmweb

Listen med de 76 mulige kandidatene for Oscar-nominasjon i kategorien «beste utenlandske film» ble nylig offentliggjort. En to måneder lang prosess hvor akademiets medlemmer skal se og bearbeide filmene settes i gang i morgen.

I et intervju med Deadline forteller formann i Oscar-komiteen for utenlandske filmer, Mark Johnson, at han mener flere land har gjort feil i valg av film, og at flere favoritter er utelatt.

Blant dem er Gullpalme-vinner «Blue Is The Warmest Color» og den indiske forhåndsfavoritten «The Lunchbox».

For sen premiere

Mode Steinkjer

Leder for den norske Oscar-komiteen, Mode Steinkjer, synes det er bra med endringer som kan gjøre fremmedspråklige filmer synlig.

Foto: Camilla Veka/NRK

«Blue Is The Warmest Color» ble automatisk ekskludert fordi dagens regler tilsier at et land ikke kan velge en film som har premiere etter 30. september det kvalifiserende året. Gullpalme-vinneren hadde premiere i Frankrike 9. oktober.

Flere amerikanske distributører har klaget over regelen og mener den ikke reflekterer realitetene i dagens internasjonale distribusjon. Nå åpner Johnson opp for å endre fristen. Leder for den norske Oscar-komiteen, Mode Steinkjer, mener dagens ordning i utgangspunktet er bra.

– Dagens ordning er bra med tanke på at det gir komiteen og akademiets medlemmer mulighet til å vurdere filmene som er endelig innstilt. Det gir dem god tid til å se filmene og jobbe med dem i større grad enn hvis fristen kommer tett på utdelingen. Akademiets medlemmer har ikke automatisk sett filmene på forhånd, sier Steinkjer til NRK.no.

Han understreker at den samme ordningen gjør at skjevheter oppstår, som i tilfellet med «Blue Is The Warmest Color». Likevel er han skeptisk til å utsette fristen for innsendelse av kandidater.

– Det finnes gode grunner til å endre regelverket for å få med åpenbare favoritter og større spillerom for å få med de smalere utenlandske filmene. Men jeg tror det er en dårlig ide å utsette fristen fordi det gir akademiets medlemmer mindre tid til å sette seg inn i filmene som er med i kategorien, sier Steinkjer.

Men endringer som kan gjøre fremmedspråklige filmer og filmer fra den store verden synlig, synes han er bare bra.

Frikort til festivalvinnere

I intervjuet med Deadline påpeker Johnson at årets kandidater også kan være bra. Tidligere har han stått for endringer som blant annet skulle sikre at finalistene også reflekterte det beste på internasjonale lerreter.

– Jeg tror tiden er inne. Vi gjorde noen radikale endringer for flere år siden, og jeg tror vi bør revurdere noen av nøkkeltendensene i denne kategorien, sier Johnson.

Han foreslår blant annet å la Oscar-komiteen plukke ut «wildcards», eller at man automatisk gir plass til filmer som vinner priser på de store filmfestivalene. Steinkjer frykter det kan overskygge de mindre filmene.

– Når åpenbare favoritter faller ut er det med på å undergrave et system, så det kan være en god idé til å gi utvidede fullmakter til komiteen. Faren er derimot at de mer ukjente filmene faller i skyggen fordi favorittene får så stor oppmerksomhet, sier han til NRK.no, og legger til:

– Ved å gjøre endringer vil komiteen vinne noe, samtidig som det vil gå ut over filmer som kanskje hadde fortjent en bedre skjebne. At Oscar-komiteen skal kunne velge en favoritt som faller utenfor bør ikke skje på bekostning av den filmen som allerede er valgt av et land, eller mindre filmer som har vanskelig for å gjøre seg mer synlig.

Steinkjer synes det finnes mindre og kanskje bedre kandidater, og mener det vil være dumt om disse faller bak de store festivalfavorittene og filmene som har budsjett til å gjøre seg synlige.

Et bevisst valg

Iram Haq

Regissør Iram Haq var overveldet da det ble klart at filmen hennes er Norges Oscar-kandidat.

Foto: Camilla Veka/NRK

Den norske Oscar-komiteen valgte i september regissør Iram Haqs film «Jeg er din» som kandidat til mulig Oscar-nominasjon. Den var kortlistet sammen med Arild Østin Ommundsens «Eventyrland» og Erik Skjoldbjærgs «Pionér». Under offentliggjøringen sa Steinkjer følgende:

– «Jeg er din» er en stor film med et lite og personlig uttrykk. Vi valgte den ut på grunn av modigheten ved regien, og det sterke personlige preget som bæres i hovedrollen.

Han understreket at det var stor enighet i juryen, og sier i dag at det var et bevisst valg å plukke ut «Jeg er din».

Europas største nettbookmaker Unibet lanserte den norske filmen «Jeg er din» og regissør Iram Haq som outsider i Oscar-kappløpet om beste utenlandske film.

Blant 76 «shortlistede» utenlandske filmer, rangerer Unibet det norske kjærlighetsdramaet helt i toppen, blant de seks heteste kandidatene til å vinne Oscar-trofeet i februar neste år. Det melder NTB.

– Det skaper oppmerksomhet, og det er bra, sier Steinkjer.

Ikke noe konkret

Det er foreløpig ikke kommet noen varsler om endringer fra komiteen. Nå starter et film-maraton for akademiets medlemmer, og de 76 fremmedspråklige kandidatene skal kortes ned til fem Oscar-nominerte i kategorien.

Om Norge og «Jeg er din» er en av disse fem offentliggjøres i januar, og hvem som stikker av med det gjeve trofeet, avgjøres 2. mars.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.