Hopp til innhold

Vil ikke satellittoverføre Russlands ESC-bidrag

Russisk TV-kanal sier nei til å satellittoverføre Russlands Eurovision Song Contest bidrag.

Julia Samojlova

Julija Samojlova: Får ikke opptre over satellitt

Foto: RUSSIAN TV CHANNEL 1 PRESS SERVICE HANDOUT / Epa

I en pressemelding fra Channel One i Russland som NRK har mottatt, sier de at de mener Ukrainas innreisenekt strider med ESC-reglene, og derfor synes de at tilbudet om å sende opptredenen til Russlands kandidat Julia Samojlova via satellitt er rart.

Pressemelding Channel One Russia

De avviser tilbudet, og mener det strider mot konkurransen at den europeiske kringkastingsunionen ikke kan skaffe visum til Ukraina for Julia Samojlova. De skriver at ESC ikke bør finne opp nye regler for det russiske bidraget og de mener EBU er kapable til å avvikle konkurransen etter sine egne regler.

Dermed blir det ikke noen satellittoverføring av Russlands ESC-bidrag.

Kan bli neste års kandidat

22. mars ble russiske Julia Samojlova, som er Russlands kandidat i Eurovision Song Contest, utestengt fra Ukraina fordi den ukrainske sikkerhetstjenesten nekter henne innreise til landet i tre år, og dermed kan hun ikke delta i finalen.

Årsaken er at hun har opptrådt på Krim-halvøya etter at den ble annektert av Russland i 2014, og at hun dermed har brutt ukrainsk lov.

På grunn av de spente situasjonen valgte Russland å trekke sin kandidat og lovet at hun skulle få være Russlands kandidat neste år.

Jobber for en løsning

– Vi fortsetter vår dialog med ukrainske myndigheter med ambisjonen om å ha alle artister til stede under arrangementet i Kiev, som er det vi foretrekker. Vi mener det er viktig at ESC er fri for politikk, og at alle kringkasterne får delta, og har derfor tilbudt Russland å overføre opptredenen via satellitt, sier leder for ESC Jon Ola Sand i en pressemelding da EBU kom med tilbudet.

Det har ikke lyktes NRK å få et svar fra Jon Ola Sand etter at Channel One avslo tilbudet.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters