Hopp til innhold

Nordmenn vil starte kunstakademi i Nord-Korea

Kunstnerne Henrik Placht og Morten Traavik vil åpne et kunstakademi i Nord-Korea. – Det blir som en bro fra Pyongyang til omverdenen, sier Placht.

Nord-Korea

DIKTATUR: 17. August drar de norske kunstnerne Henrik Placht og Morten Traavik til Nord-Korea for å starte kunstakademi.

Foto: David Guttenfelder / Ap/NTB Scanpix

Henrik Placht

CARPE DIEM: Henrik Placht mener kontaktene Morten Traavik har i Nord-Korea er for gode til ikke å utnytte.

Foto: Siran Øzalp / NRK

Morten Traaviks kontroversielle forhold til diktaturstaten Nord-Korea har fått mye oppmerksomhet i norske medier.

Nå vil han, sammen med kunstner Henrik Placht, igjen forsøke seg med et kunstprosjekt knyttet til landet som blir kalt «verdens verste diktatur».

Denne gangen ønsker kunstnerne å etablere et kunstakademi Nord-Korea.

– Når det finnes en forbindelse inn i Pyongyang, som Morten Traavik har, og det kommer opp en idé, så må man bare gripe dagen, sier Placht.

Starter 17. august

Traavik ønsker denne gangen ikke å kommentere. Den jobben har Placht fått.

Nordkoreanske myndigheter har allerede godkjent prosjektet. 17. august reiser Traavik og Placht til hovedstaden Pyongyang for å starte arbeidet.

– Dette er institusjonsbygging for å bygge de kulturelle forbindelsene. Det blir en bro fra Pyongyang til omverdenen, sier Placht.

Bergen positive, Oslo negative

Morten Traavik

KONTROVERSIELL: Morten Traaviks stadige sterkere tilknytning til Nord-Korea har gitt han rykte som en kontroversiell kunstner.

Prosjektet er fortsatt på et så tidlig stadium at kunstnerne ennå ikke har tatt kontakt med institusjoner som kan støtte dem, hverken faglig eller økonomisk.

Fungerende rektor ved Kunsthøyskolen i Bergen Johan Sandborg, er i utgangspunktet positiv til prosjektet. Men han vil ikke kommentere det ytterligere.

Det vil rektor ved Kunsthøyskolen i Oslo, Cecilie Broch Knutsen. Hun er kritisk til prosjektet.

– Det er en problemstilling knyttet til det å sikre at kvaliteten i utdanningen er like god som den vi har her i Norge. Vi skal jo stå som garantister for at den utdanningen skal være likeverdig. Det ser jeg for meg at kan være ganske vanskelig å få til med Nord-Korea, sier Knutsen.

Ekspert: – Kunsten kan bli veldig annerledes

Doktorgradsstipendiat i teatervitenskap ved Universitetet i Oslo, Julie Rognved Amundsen, tror kunsten som eventuelt blir laget kan bli veldig interessant.

– Dette er et folk som har helt andre impulser enn oss. De lever ikke på noen som helst måte i et toppmoderne samfunn. De har ikke sosiale medier engang. De har knapt medier. De har en TV-kanal med en dame som gråter mye.

– Det vil også bety at den kunsten de eventuelt skal lage vil komme fra et helt annet sted og en helt annen referansebakgrunn enn det vi ser i resten av verden.

Flere Nord-Korea-kontroverser

Kunstneren Morten Traavik har i flere år jobbet med kunstprosjekter i og kunstutveksling med Nord-Korea.

Blant annet har han gjennomført en 17. mai-feiring i hovedstaden Pyongyang, han har latt nordkoreanske musikere framføre «Take On Me» i Norge, og senest under Festspillene i Bergen hentet han et barnekor fra Nord-Korea over for å framføre et stykke basert på «Folk og røvere i Kardemomme by».

I juni anmeldte Traavik tenketanken Civita for ærekrenkelser, etter at tenketanken flere ganger hadde uttalt seg kritisk til prosjektene hans.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP