Hopp til innhold

Ønsker skandinavisk kultur-TV

Norske TV-kanaler har fått kritikk for å sende for mange amerikanske programmer. Nå vil en samlet opposisjon ha en skandinavisk kultur TV-kanal.

Lars Von Trier

Mer av dette? Høyrepolitiker Olemic Thommesen ønsker å jobbe for å få til en ny nordisk TV-kanal med skandinavisk og europeisk film, musikk og kunst.

Foto: SAM STADNER / Scanpix/AFP

Høyre mener en kulturkanal vil styrke det skandinaviske og europeiske felleskapet. Forbildet er den tysk/franske kanalen Arte .

– Vil styrke skandinavisk kultur

Kulturpolitisk talsmann i Høyre, Olemic Thommessen.

Olemic Thommessen

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Høyrepolitiker Olemic Thommesen ønsker å jobbe for å få til en ny nordisk TV-kanal med skandinavisk og europeisk film, musikk og kunst. Både Venstre, KRF og Frp støtter forslaget. Thommesen mener en slik kanal vil styrke skandinavisk språk og kultur.

– Jeg mener at vi på nordisk basis, med utgangspunkt i skandinavisk språk kan lage en TV-kanal type Arte, altså en spesialkanal for kultur, politikk og debatt der vi får et mye bredere tilfang av europeisk stoff, sier Thommesen.

Han vil ha større bredde på kunst og europeiske filmer.

– Det vil skape spennende muligheter for norske programskapere, men også for publikum. Man må ta utgangspunkt i almennkringkastere i Norden og gjøre det som et samarbeid.

Opprop for nordiske programmer

Aud Schønemann og Arve Opsahl

Aud Schønemann og Arve Opsahl: 'Skulle det dukke opp flere lik - er det bare å ringe'.

Foto: Nordisk Film TV-Distribution A/S

I gårsdagens «Dagsnytt 18 » kritiserte Ingeborg Moræus Hansen norske TV-kanaler for å sende for mange amerikanske programmer. Hun er en av flere kulturaktører som har skrevet under på et opprop for å å få flere nordiske og europeiske programmer på TV.

– Jeg vil gjerne ha tilhørighet til den kultur som vi er en del av. Da er det snakk om Norden og Europa, sier hun.

Nå får kulturaktørene støtte fra en samlet opposisjon på Stortinget, som blandt annet viser til Skavlans publikumssuksessen på norsk og svensk TV.

– Hvis vi skal være med å realisere en slik kanal, så må det offentlige være med å ta et løft. Det vil være med på å styrke vår felles nordiske identitet og være en motvekt til at vi kun blir mottakere av andre lands kultur, sier Dagrunn Eriksen i Krf.

TV-direktør ikke overbevist

TV-direktør i NRK Arne Helsingen synes en felles kulturkanal er spennede, men er ikke helt overbevist.

– Samarbeidet mellom våre nordiske kanaler er kraftig utbygget de siste årene. Jeg tror mer på tanken om å bygge ut samarbeidet mellom de kanalene enn en egen kanal, sier Helsingen.

Det er opp til regjeringen som tidligere har avslått et slikt forslag, om vi får en skandinavisk kulturkanal som tysk/franske Arte.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober