Hopp til innhold

- Roskilde-tragedien skjerpet festivalsikkerheten

Roskilde-tragedien fikk europeiske festivaler til å ta publikums sikkerhet mer alvorlig, mener den britiske Hove-sjefen.

Roskilde-tragedien

Orange-scenen i Roskilde, dagen etter den fatale Pearl Jam-konserten.

Foto: MEINCKE SIF / AP

I dag er det 10 år siden ni mennesker ble klemt til døde på Roskilde-festivalen i Danmark.

Ian Donaldson

Ian Donaldson

Foto: Pål Tegnander / NRK

Sjef for Hovefestivalen Ian Donaldson mener at Roskildetragedien fikk mange festivalarrangører til å ta publikums sikkerhet mer alvorlig.

– Spesielt i Storbritannia ble systemet rundt festivaler den gangen forbedret etter tragedien, sier Donaldson, som de siste 12 årene har jobbet på store festivaler som Leeds-festivalen og Glastonbury-festivalen i Storbritannia.

Trampet til døde

Det var under en konsert med den amerikanske supergruppen Pearl Jam at ulykken på Roskilde skjedde. Den 30. juni 2000 ble åtte unge menn trampet og klemt til døde i folkehavet på rundt 50.000 konsertdeltakere. Dagen etter døde det niende offeret.

Ian Donaldson sier at det før tragedien alltid var fokus på sikkerheten rundt bygging av scenen, teltene og gjerdene i forkant av et arrangement, men at det nå ble mer fokus også på publikums bevegelser.

– Når en slik ulykke skjer, vil alle se på sitt eget arrangement og vurderer om det kan skje hos dem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Minnegudstjeneste

Festivalleder Leiv Skov under minnegudstjenesten etter ulykkeskonserten på Roskilde i 2000.

Foto: Andreas Szlavik / SCANPIX

– Ikke én avgjørende årsak

Festivalleder Leif Skov har tenkt gjennom tragedien gang på gang gjennom de ti årene som er gått siden Pearl Jam-konserten 30.juni 2000.

– Naturligvis har mennesket i meg hatt hundrevis av små tvilstanker. Jeg har gått gjennom hvert eneste element i festivalen som jeg har kjent i nesten tretti år.

Kunne dét vært annerledes? Har dét hatt betydning for ulykken? Kan dét være noe vi kan gjøre allerledes? Og så videre. Alle de vendinger om stor eller liten tvil har jeg hatt.

Jeg har ikke funnet én avgjørende årsak til at det gikk som det gikk.

Mange uheldige omstendigheter

Ifølge Roskildes politi skyldtes ulykken et sammentreff av uheldige omstendigheter, skriver DR.dk: Både været, luftforholdene og lyden er skyd i ulykken, men publikums adferd menes å være den mest vesentlige årsak til at det gikk så galt.

I årene som har gått har de etterlatte forsøkt å plassere det juridiske ansvaret for tragedien på festivalledelsen. I 2001 fikk faren til en av dem som mistet livet under festivalen den danske justisministeren til å beordre saken gjennopptatt. Ingen har nådd frem. I februar i år ble saken avsluttet.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)