Hopp til innhold

Kirkvaag digitalisert inn i ny film

Tre år etter sin død er Trond Kirkvaag en av hovedpersonene i en helt ny norsk spillefilm.

Trond Kirkvaag

Trond Kirkvaag er digitalisert inn i ny norsk film. Tre år etter sin død.

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

Brødrene Dal er her igjen, men denne gang ikke i nok en TV-reprise. Nå inntar de norske kinoer, med opptak som egentlig ble gjort for tretten år siden. «Brødrene Dal og vikingsverdets forbannelse» er navnet på filmen, og Lars Mjøen og Knut Lystad mener humoren fungerer like bra den dag i dag.

– Da vi lagde de første seriene syntes unger det var spennende, og voksne syntes det var morsomt. Nå tror jeg barna ler av det de voksne lo av den gangen. De tåler mer spenningsmessig, se bare på «Harry Potter» og «Lord of the Rings», sier Lars Mjøen og Knut Lystad.

Video «Brødrene Dal og vikingsverdets forbannelse» - trailer

Digitalisert og klippet inn

I den nye filmen får vikinger besøk av to av Brødrene Dal i en tidsmaskin. Opptakene er fra teaterversjonen på Tusenfryd i 1997. Trond Kirkvaag, som døde i november 2007, hadde allerede den gang for svak helse til å være med i alle forestillingene, og opptrådte i opptak på en skjerm.

To år etter sin død er han digitalisert og klippet inn i kinoversjonen av de tretten år gamle opptakene med «Brødrene Dal og Vikingsverdets forbannelse».

Brumund Dal

Trond Kirkvaag som Brumund Dal.

Foto: NRK

Se Brødrene Dal ogprofessor Drøvels hemmelighet, samt klipp fra tidligere serier om Gaus, roms og Brumund Dal her.

Hovedpersonene tror dagens barn fortsatt kjenner brødrene Gaus, Roms og Brumund Dal.

– Veldig mange av som ser denne har sett noe med Brødrene Dal tidligere. Da har vi en slags inngangsbillett, de vet hvem vi er og har en forventning til hva de får se, sier Lars Mjøen og Knut Lystad.

Mullah Krekar er med

Da forestillingen ble tatt opp i 1997 godkjente ikke NRK kvaliteten på de analoge opptakene, og de havnet i skuffen.

Nå har produsent Mikkel Magnus pusset opp med avansert digital teknikk. Men fortsatt er det med en kassett-walkman og en utdatert mobiltelefon. Selv om noe lyd er dubbet til det mer aktuelle.

– Mullah Krekar er med! Det var han ikke i 1997. Da var det Bendik Rugaas som gjaldt. De har omtrent likt skjegg, fleiper Bendik Rugaas.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober