Hopp til innhold

– Nærmer seg grensen for inntak av søtstoffer

Unge kvinner som er storforbrukere av søtningsmiddelet cyklamat nærmer seg grensen for såkalt akseptabelt daglig inntak. Også toåringer som drikker mye stevia-søtet saft nærmer seg faresonen, viser en ny risikovurdering.

Lettbrus

Hvis du drikker mye lesedrikk søtet med cyklamat, og i tillegg bruker kunstig søtning i maten, kan det være lurt å tenke over hvor mye du får i deg av de såkalte intense søtstoffene.

Foto: Maria Elsness

I desember ble de tre søtningsmidlene aspartam, sukralose og acesulfam K «frikjent» i en risikovurdering gjennomført av Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Den viste at nordmenn ikke får i seg for mye av disse tre kunstige søtstoffene gjennom drikke.

Samtidig fikk aspartam tommelen opp også hos EUs mattrygghetsorgan (EFSA). I den mest grundige undersøkelsen som hittil er gjort av aspartam, konkluderte EFSA med at det ikke er helseskadelig å drikke lettbrus som er søtet med dette stoffet.

Nå har den norske Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) gjort en ny risikovurdering av ytterligere fem stoffer som gir søt smak i brus, saft, energidrikker, nektar, iste og andre leskedrikker.

Hovedkonklusjonen er at inntaket hos toåringer og hos voksne generelt ikke gir grunn til bekymring. Ingenting tyder på at nordmenn får i seg skadelige mengder av disse fem såkalte intense søtstoffene. Men to grupper i befolkningen nærmer seg faresonen.

De fem søtstoffene som nå er undersøkt, er cyklamat, sakkarin, neohesperidin DC, neotam og det relativt nye søtstoffet steviolglykosid (bedre kjent som stevia). Dette er første gang inntaket av stevia blir undersøkt i Norge.

LES OGSÅ:

13.000 ganger søtere enn sukker

Trine Husøy

Vitenskapskomiteen for mattrygghet har kun undersøkt hvor mye folk får i seg gjennom drikkevarer, sier seniorforsker Trine Husøy.

Mens cyklamat er 30 ganger søtere enn «vanlig» sukker, er neotam fra 7000 til 13.000 ganger søtere og dermed det absolutt søteste av de fem stoffene som omfattes av den nye undersøkelsen.

Sammenlignet med sukker er stevia fra 200 til 300 gangere søtere.

– Unge kvinner som er storforbrukere av drikke tilsatt cyklamat, og de toåringene som drikker mest saft med steviolglykosid (stevia), nærmer seg grensen for det vi kaller akseptabelt daglig inntak, sier Trine Husøy til NRK.no.

Husøy er ekspert i VKM, og jobber til daglig som seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

– Dette gjelder dem som hovedsakelig bare drikker lettprodukter, og som gjerne holder seg til produktene med det høyeste innholdet av intense søtstoffer, forteller hun.

– Vi har kun undersøkt hvor mye folk får i seg gjennom drikkevarer. Vi vet ikke hvor mye av disse stoffene folk får i seg fra annen mat eller fra bordsøtningsmiddel, legger Husøy til.

LES OGSÅ:

Sikkerhetsmargin

Cyklamat og sakkarin brukes ofte som bordsøtningsmiddel i stedet for vanlig sukker, både av diabetikere og folk som vil holde vekta.

Disse to er de eldste og mest etablerte kunstige søtningsstoffene på det norske markedet, og brukes ofte blandet sammen på grunn av smaken. VKM har ikke funnet noe som tyder på at forbruket av sakkarin er for høyt.

– Det er viktig å understreke at akseptabelt daglig inntak (ADI) har innebygget en sikkerhetsmargin som tar høyde for at folk kan reagere ulikt. Ettersom beregningen av ADI baserer seg på dyreforsøk, er det også viktig med denne sikkerhetsmarginen fordi mennesker og dyr er forskjellige, sier Husøy.

– Derfor er det ingen grunn til bekymring selv om enkelte grupper har et forbruk av søtstoffer som nærmer seg ADI, sier Trine Husøy.

LES OGSÅ:

Avgiftskutt?

Bakgrunnen for beregningen er at helsemyndighetene vurderer å kutte avgiften for drikkevarer tilsatt søtstoff, fordi disse kan vurderes som et gunstig alternativ til varer med sukker.

Forbruket til barn og ungdom mellom 3 og 17 år er ikke beregnet i den nye undersøkelsen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)