Hopp til innhold

– Bedre enn å spare penger i banken

Det er varslet usikre tider i norsk økonomi. Økonomieksperter NRK.no har snakket med, har ett og samme pengetips til nordmenn akkurat nå.

Penger og økonomer

Økonomene Christine Warloe i Nordea, Kristina Picard i Storebrand og Agnes Bergo i Pengedoktoren anbefaler å nedbetale gjeld. Da er du bedre rustet mot høyere rente og redusert inntekt.

Foto: Colourbox/Karina Jørgensen/Storebrand/Virre Dahl

Norges Bank er litt mer pessimistiske til norsk økonomi. Næringslivets hovedorganisasjon frykter svakere vekst fremover. Handelsorganisasjonen Virke er redd for en massiv butikkdød.

De siste ukene har det vært mange skremmende overskrifter og saker i mediene om norsk økonomi. Det kan få noen og hver til å bli redd for sin egen lommebok fremover.

Likevel er det ikke noen grunn til å være alt for redd, ifølge eksperter på privatøkonomi, som NRK.no har vært i kontakt med.

Agnes Bergo, daglig leder i det økonomiske rådgivningsselskapet Pengedoktoren, er ikke i tvil om hva hun mener nordmenn bør prioritere i usikre tider:

– Rådet er: Vær forsiktig med å ta opp gjeld, og nedbetal så mye du kan av gjelden din, sier Bergo til NRK.no

Langt fra normalrente

Bergos frykt er at mange har vent seg til de lave lånerentene.

Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren

Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren.

Foto: NRK

– De siste årene har vi blitt vant med en kunstig lav rente. Det har vokst opp en generasjon som bare har opplevd en rente på 3-tallet. Det er helt unormalt, det er halvparten av normalrenten som ligger på 6–7 prosent, sier Bergo.

Derfor mener hun det er viktig å kvitte seg med en del lån, slik at en ikke får trøbbel når rentene stiger mot høyere nivåer.

– For renten kommer til å stige, sier hun.

Bergo sier videre at det er lurt å ha en «buffer», litt ekstra kapital tilgjengelig dersom økonomien skulle bli stram. Likevel vil hun ikke anbefale å putte for mye overskuddskapital i banken akkurat nå.

– Vanligvis vil det ikke lønne seg å spare i bank når en har gjeld, for sparerenten er som regel lavere en lånerenten. Så det er bedre å bruke overskuddskapitalen til å nedbetale gjeld, enn å spare penger i banken, sier økonomirådgiveren.

Anbefaler belåningsgrad på 60–75 prosent

Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand anbefaler også å kvitte seg med gjeld, som vil gjøre deg mindre sårbar i eventuelle harde økonomiske tider.

Kristina Picard

Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand

Foto: Storebrand

– Hvis du har mye gjeld, er mitt råd å betale ned til 60 til 75 prosent av boligens verdi, før du gjør noe annet med økonomien. Da er man også innenfor den belåningsgraden som vanligvis gir bankens beste rente, sier Picard til NRK.no.

Picard tror ikke noe på at en kraftig renteoppgang kommer med det første, men ser et annet mulig problem som kan være en mye verre byrde for folks lommebøker.

– Norges Bank varslet en forsiktig renteoppgang, så jeg tror ikke folk flest bør frykte et kraftig rentehopp med det første. Det man egentlig bør frykte er arbeidsledigheten, for den får som regel mye større konsekvenser for privatøkonomien, sier Picard.

Har du en sikker jobb i dag, bør du vurdere å holde på den, oppfordrer forbrukerøkonomen.

– Har du en sikker jobb i dag, og vet at du er i en litt anstrengt økonomisk situasjon, kan det være ugunstig å skifte arbeidsplass. For da ender du som regel nederst i ansiennitetsstigen ved oppsigelser. Om du har høy gjeld og vet du vil slite hvis inntekten endrer seg, kan det være lurt å ikke bytte jobb.

– Oppfør deg som før

Nordeas forbrukerøkonom, Christine Warloe, anbefaler også å betale ekstra ned på lånet, nå som rentene er lave.

Christine Warloe, forbrukerøkonom Nordea

Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea

Foto: Michal Tomaszewicz

– Reduserer man gjeldsnivået, er man bedre rustet mot høyere renter, sier Warloe til NRK.no.

Bortsett fra det, håper hun folk ikke lar seg skremme av alle oppslagene om mørkere økonomiske tider.

– Det går tross alt godt i norsk økonomi, det er fortsatt snakk om vekst fremover, selv om den ikke nødvendigvis blir like kraftig som i de siste årene.

Derfor bør du ikke snu opp ned på økonomien i frykt for hardere tider, ifølge forbrukerøkonomen.

– Det er ingen grunn til å oppføre seg annerledes enn tidligere. Hvis alle blir mer forsiktige, vil det forsterke en negativ utvikling. Hvis vi kjøper mindre, utsetter investeringer som bil- og boligkjøp, hvis vi legger forbruket på vent, så får det negative konsekvenser for norsk økonomi, sier Warloe.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)