Hopp til innhold

– Dropp bunadsko med god samvittighet

Bunadseksperter sier det må være lov å ikke være tro mot tradisjonene.

Bunadsko

Line Andersen en av to programledere som skal guide NRKs publikum gjennom årets 17. mai-sendinger fra stedet der Grunnloven ble formet i 1814. Hun stiller i behagelige joggesko i stedet for tradisjonelle bunadsko.

Foto: Maria Elsness og Christopher Homan / NRK

Bunader og folkedrakter er knyttet til tradisjoner og bestemte regler. Nå sier flere bunadseksperter og drakthistorikere at det må være lov til å tilpasse seg moderne tider.

For eksempel skal du ikke ha dårlig samvittighet om du ikke har bunadsko til bunaden på 17. mai. Det er noe annet som er mye viktigere å tenke på:

– For guds skyld, gå med sko som er gode å gå med, sier Kari-Anne Pedersen til NRK.no.

– For mye fjoll

Pedersen bør vite hva hun prater om. Ikke nok med at du er en trofast bunadsbruker, hun er også draktansvarlig ved Norsk Folkemuseum. Og hun er opptatt av at folk ikke skal tenke så mye på alle disse gamle reglene når de finner passende skotøy til nasjonaldagen.

– Folk må bruke vett. Det blir så mye fjoll. Jeg er 62 år og kjøpte mine første bunadsko i år, sier Pedersen.

Hun sier at dersom en for eksempel har vondt i føtter eller rygg, er det bedre å finne noen nøytrale sko som er behagelige, enn å lide seg gjennom festlighetene med dårlige sko, bare for å følge tradisjoner. Og det er helt lov å tilpasse seg været:

– Unnskyld meg, men hvis det er vått og sølete, så for all del ta på deg gummistøvler, sier drakteksperten.

– Må være lov å tilpasse seg

Bunadsko

Det er ikke sikkert du trenger frykte «bunadspolitiet», selv om du lar bunadskoene stå igjen i skohylla.

Foto: Mari Langva / NRK

Fagkonsulent Kristin Gulbrandsen ved Norsk institutt for bunad og folkedrakt (NBF) er enig i at det er lov å droppe de tradisjonelle bunadskoene.

– Det er ingen som håndhever hva folk skal ha på seg. Alle står derfor fritt til å kle seg i det de vil, også når det gjelder sminke, frisyre og sko, sier Guldbransen til NRK.no.

Hun sier det er ønskelig at folk er tro til de ulike draktskikkene, både når det gjelder hovedbunad, sko og tilbehør, men forstår at enkelte velger andre løsninger.

– Er det fysiske årsaker til at en ikke kan gå i spennesko eller andre historiske sko som passer inn i draktskikken, kan en selvfølgelig velge noe annet, sier Gulbransen.

Til sammenlikning sier hun at dersom du ser dårlig, må du jo bruke briller. Selv om ikke dette var allemannseie og en del av drakten før i tiden.

– Det viktigste er at bunaden blir brukt. Det er et tydelig tegn på at vi er glade i klestradisjonene våre og vår identitet. Klærne våre viser også et stort mangfold med mange spennende historier, sier bunadseksperten.

Sett i gang nå!

Selv om du slipper å havne i trøbbel med bunadspolitiet på 17. mai, så er det enkelte ting du likevel bør merke deg.

Tidligere denne uken stilte bunadsansvarlig i Norsk Flid Husfliden, Torild Stavnes, opp i NRK P3-programmet Hallo P3, der hun snakket om det du bør gjøre klart før bunaden skal på.

Og første bud er å sjekke bunaden senest kvelden før, altså i dag.

– Først vil jeg si at du bør sjekke bunaden din kvelden i forveien, så du ikke begynner lørdag morgen. Det er litt for sent. Ta det på fredag, så du får sjekket at du har alt i orden, at strømpene er hele og at skjorten din er nystrøket, sier bunadseksperten.

Flere bunadstips får du her:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)