De fleste som har oppvaskmaskin skyller for hånd før de setter bestikk og servise inn i maskinen.
Men det er helt unødvendig, mener maskinleverandørene.
– Manuell skylling er den største feilen folk gjør når de bruker oppvaskmaskin, sier produktsjef Tommy Christoffersen i Miele Norge til NRK.no.
En undersøkelse Miele har gjort viser at hele 95 prosent av brukerne renser oppvasken under rennende vann før de putter den i maskinen.
59 prosent bruker også rengjøringsmiddel på forhånd, mens 62 prosent renser med papir eller gaffel.
Christoffersen regner med at mange bruker varmt vann før de setter oppvasken i maskinen. Ikke spesielt miljøvennlig, med andre ord.
– Store matrester skal selvsagt fjernes. Men for øvrig gjør moderne maskiner en bedre jobb hvis du putter oppvasken rett inn, sier han til NRK.no.
- LES OGSÅ:
Saus og fett smører maskinen
De aller fleste av dagens maskinmerker har automatikk som analyserer hvor skitten oppvasken er.
– Hvis mye av smusset allerede er fjernet, vil maskinen senke temperatur og tidsforbruk. På 45 grader kan vaskeresultatet bli dårligere, med flere bakterier. Den ideelle maskintemperaturen hos vanlige husholdninger er 55–65 grader, sier Christoffersen.
Han forteller at saus og fett også bidrar til å smøre oppvaskmaskinen.
– Det har den bare godt av. Mitt råd er derfor å ikke skylle på forhånd, med mindre oppvasken skal stå lenge i maskinen før vask, legger han til.
Maskinen vil riktignok bruke litt mer vann og strøm når oppvasken er skitten. Men vaskeresultatet blir altså bedre, og man unngår unødvendig bruk av vann og eventuelt strøm på forhånd.
Mesteparten av smusset fra skitne tallerkener fanges opp av filteret i bunnen av maskinen.
– Derfor bør man sjekke sila en gang i måneden. Og eventuelt rense spylearmene for matrester med en spiss gjenstand en gang iblant, lyder rådet fra Tommy Christoffersen.
- LES OGSÅ:
Bagatellmessig?
– Dette er en god illustrasjon på problemet med bærekraftig forbruk, sier forskningsleder Harald Throne-Holst hos Statens institutt for forbruksforskning til NRK.no.
– Noe som virker helt bagatellmessig for hver enkelt av oss, i dette tilfellet å skylle oppvasken i varmt vann før maskinvasken, får stor betydning for energiforbruket når flere tusen gjør det samme hver dag, sier han.
Throne-Holst mener det er et godt råd å ikke skylle på forhånd.
– Men det er jo en god idé å skrape tallerkenen før du setter den i maskinen.
– Moderne maskiner og oppvaskmidler er blitt så effektive at de skal håndtere skitten svært effektivt uten ytterligere innsats, sier han.
- LES OGSÅ:
Leser ikke bruksanvisningen
Undersøkelser som Electrolux har gjennomført viser at 30 prosent av forbrukerne ikke leser bruksanvisningen når de har kjøpt ny maskin.
– Dermed vet de heller ikke at det som oftest er helt unødvendig å skylle på forhånd. Våre nye og moderne oppvaskmaskiner har i dag teknologi som justerer temperatur og vasketid etter hvor skitten oppvasken er, sier pressekontakt Finn Aagaard i Electrolux Norge til NRK.no.
Han tror det er gammel vane som gjør skyllingen til en folkesport.
– De fleste nyere maskinene har skylleprogrammer som fjerner den verste skitten før hovedvasken starter. Et skylleprogram bruker kun fire liter vann, noe som bidrar til mindre vannforbruk enn å skylle for hånd.
– Dessuten skyller folk ofte oppvasken i for varmt vann fra springen, noe som medfører at eggehvitestoffer brenner seg fast i oppvasken. Dette gjør at tallerkener og glass får kortere levetid enn ved maskinskylling. Det er derfor både mer effektivt og miljøvennlig å skylle i maskin enn for hånd, sier Aagaard.
Han forteller at moderne oppvaskmaskiner bruker veldig lite vann uansett hvor skitten oppvasken er.
– I tillegg har våre nye maskiner også større plass innvendig, selv om de utvendige målene er som før. Det gjør maskinoppvask enda mer miljøvennlig, siden man nå får vasket flere kuverter i samme vaskesyklus, mener han.
- LES OGSÅ:
– Maskin er mest miljøvennlig
En test Framtiden i våre hender har gjort viser at maskinoppvask er mye mer miljøvennlig enn å vaske opp for hånd.
En stor stabel oppvask krever minst tre ganger så mye vann og energi i kjøkkenkummen som i maskinen.
– Med mindre du er ekstremt bevisst på vannforbruket når du vasker opp for hånd, blir både vann- og strømforbruket lavere med oppvaskmaskin, sier rådgiver Håkon Lindahl i miljøorganisasjonen.
Testen tar også høyde for miljøbelastningen ved produksjon av maskinen. Fabrikkens energiforbruk omfatter bare fem prosent av totalen, mens daglig bruk av oppvaskmaskinen utgjør godt over 90 prosent av miljøbelastningen, ifølge Framtiden i våre hender.
– Og etter at vi gjorde denne testen for et par år siden, er forskjellen mellom håndoppvask og maskinoppvask blitt enda tydeligere. Nye maskiner blir stadig bedre når det gjelder energi- og vannforbruk, sier Lindahl til NRK.no.
- LES OGSÅ: