Hopp til innhold

– Salt er ikke usunt for alle

Helsedirektoratet fortsetter å minne folk om å spise mindre salt. – Ikke alle trenger å redusere saltinntaket, kontrer professor i ernæringsvitenskap.

Salt

Myndighetene vil at vi skal spise betydelig mindre salt. Faktisk er det anbefalt å halvere det daglige saltforbruket.

Foto: Colourbox.com

Helsedirektør Bjørn Guldvog

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier saltinntaket må betraktelig ned.

Foto: Kim Jansson

– Salt er helt nødvendig for oss og viktig for kroppens funksjoner. Men salt kan også være giftig hvis vi får i oss for store mengder, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

I dag presenterte han en ny kampanje, som skal få oss til å kutte ut mye av saltet i maten.

– I grove trekk så spiser vi to teskjeer med salt hver dag, men vi trenger bare litt under halvparten. Vi er nødt til å få ned saltinntaket betraktelig, for dagens inntak fører til store helsekonsekvenser, sier Guldvog.

Helsedirektøren håper at en slik reduksjon vi føre til at færre får høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer.

– Litt skremselspropaganda

Det er ikke alle som er like begeistret over Helsedirektoratets kampanje. Bjørn Steen Skålhegg, professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, synes helsemyndighetene burde vært litt mer nyanserte i sin fremstilling av hvor farlig et høyt saltinntak er.

– Jeg føler noen ganger at det blir laget skremselspropaganda for å forebygge. Er du ung, frisk og sunn trenger du ikke gå rundt og være redd for at du blir syk, fordi du får i deg litt mye salt, sier Skålhegg til NRK.no.

Han synes Helsedirektoratet gjør det litt enkelt for seg selv, ved å gi et felles råd for alle om å redusere saltinntaket. Ifølge Skålhegg tåler mange å få i seg en del mer salt enn det som er anbefalt maksinntak.

– For unge mennesker som spiser vanlig, sunn kost og har sunn fysikk, trenger ikke saltet være skadelig. Nyrene skiller ut saltet ganske fort, sier Skålhegg, og legger til:

– Litt salt ertesuppe trenger ikke ta livet av deg, med mindre du i utgangspunktet har høyt blodtrykk eller dårlige årer.

Mye frukt og grønt gir balanse

Ernæringsprofessoren får støtte av den profilerte legen Fedon Lindberg. Han legger vekt på at dersom en har et sunt kosthold, med mye frukt og grønt, vil man også få i seg en del kalium.

– Har du et høyt inntak av kaliumrik mat gjennom å spise mye frukt og grønt, vil det kunne balansere saltinntaket, også for dem som spiser mer enn anbefalt i dag, sier Lindberg til NRK.no.

Fedon Lindberg

Lege Fedon Lindberg sier det ikke er noen tvil om at vi får i oss mer salt enn vi trenger. Men hvor farlig det er, kommer an på mange andre faktorer.

Foto: Kim Jansson

– Dessuten: Hvis du er mye fysisk aktiv og svetter en del, kvitter du deg med en del salt uansett, sier Lindberg.

Sykdommene som ofte blir nevnt som en konsekvens av å spise for mye salt, trenger ikke nødvendigvis ha noe med salt å gjøre, ifølge legen.

– Det er riktig å si at salt kan øke blodtrykket, men det er ikke noen automatikk i at dette skjer. Faktisk er det en del som har høyt blodtrykk uten å ha høyt inntak av salt. Det kan det også hende at blodtrykket ikke går ned ved å redusere saltinntaket, sier Lindberg.

Han legger likevel til at det er ikke negativt å redusere mengden salt i maten.

– For vi spiser mer salt enn det vi trenger. Det er det ingen tvil om.

– Riktig at noen tåler mer salt enn andre

Helsedirektøren er enig i at det er individuelt hvor mye salt den enkelte tåler.

– Det er riktig at risikoen ikke er jevnt fordelt i de forskjellige befolkningsgruppene. Og ja, det er mulig å kompensere saltinntaket noe, ved høyt inntak av frukt og grønnsaker. Det å spise mye frukt og grønt er noe vi anbefaler uansett, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NRK.no.

Han sier at de likevel ikke ønsker å individualisere budskapet når de nå går ut og snakker om saltinntaket i befolkningen.

– Vi tror ikke det vil fungere å ha forskjellige budskap. Vi mener at befolkningen under ett vil ha glede av å få ned forbruket av salt, sier han.

Helsedirektoratets mål er at nordmenn i første omgang skal redusere saltinntaket med minst 15 prosent frem til 2018, for deretter å redusere inntaket ytterligere.

Saltkilder

Hva har potetgull, ferdigpizza, posesuppe og vann med kullsyre til felles? Jo, de inneholder som regel store mengder salt.

Foto: Colourbox/Kim Jansson

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)