Hopp til innhold

Anbefaler alle å putte babyen i en «tube»

GJØVIK (NRK) På Gjøvik sykehus får alle nybakte foreldre tilbud om å bære sin nyfødte i et stramt tøystykke. Jordmorforeningen skulle ønske flere sykehus fulgte deres eksempel.

På Gjøvik sykehus har de god erfaring med å bruke bæretube til de nyfødte.

Se video: To dager gamle Oliver ligger trygt og varmt i tuben hos mamma.

Babyen hviler trygt inntil mors hjerte og kjenner både puls og andre lyder fra kroppen hennes, kanskje ikke så alt for ulikt tilværelsen hans for noen dager siden.

– Jeg ønsket å beholde nærheten til Oliver. En fødsel er jo en stor overgang, ikke minst for ham som har ligget i magen så lenge. Jeg ville at overgangen skulle bli så liten som mulig.

Det sier Jannicke Kyseth der hun sitter i en stol inne på familierommet der hun og pappaen bor sammen med den vesle pjokken.

– Tilbake til naturen

Det er to år siden barselavdelingen på Gjøvik Sykehus, Sykehuset Innlandet tok i bruk «tuben», som de kaller den. En elastisk topp der den nyfødte krabaten ligger trygt og tett inntil mors eller fars kropp.

Avdelingsjordmor Torill Hjerpaasen

Avdelingsjordmor Torill Hjerpaasen

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Vi ønsket at foreldrene skulle ta tilbake det naturen har gitt oss. Når et barn gråter er det naturlig å respondere på det, sier avdelingsjordmor Torill Hjerpaasen til NRK.

Tøystykket ble tatt i bruk etter at en jordmorvikar fortalte om sine erfaringer fra et svensk sykehus. Nå er den svenske oppfinnelsen på vei til Norge og både Gjøvik og Sørlandet Sykehus i Arendal gir nybakte foreldre tilbud om å låne en tube.

De ansatte på Gjøvik ser at nærheten til den vesle, nye verdensborgeren blir større når barnet løftes ut av den tradisjonelle plast-trille-kassen som vanligvis brukes.

Raskere i gang med ammingen

– Hud-til-hudkontakten gjør det lettere for foreldrene å oppfatte de signalene barnet gir, sier Hjerpaasen. Hun mener det har blitt mindre gråt og mer ro på avdelingen.

Og barnepleier Bente Kalbakken Larsen mener hun ser at ammingen kommer raskere i gang.

– Det et gjerne helt i starten det er fint å bruke tuben. Bæreren merker fort om barnet vil ha melk og ammingen kommer raskere i gang. Det er også lettere å legge et rolig barn raskt til brystet enn en unge som har rukket å skrike seg opp.

De ansatte ved sykehuset mener de også ser at barna som blir båret går mindre ned i vekt enn de andre nyfødte.

Tidligere har det vært kjent at tett kontakt hud mot hud, også kalt kenguru-metoden, har en positiv effekt for for tidlig fødte.

Created by InfoDispatcher

Se video: Slik bæres barnet.

– Skulle ønske flere brukte den

Nanna Voldner, Jordmorforeningen

Nanna Voldner, Jordmorforeningen

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Dette er noe vi vil anbefale flest mulig å bruke, sier fagsjef i jordmorforeningen, Nanna Voldner.

Den erfarne jordmoren viser til flere undersøkelser som underbygger at det er positivt for den nyfødte å bli båret tett.

– Mens mange sykehus gir den nyfødte sukkervann når de nødvendige blodprøver må tas, viser det seg at det å ligge hud mot hud er smertelindring god som noen. Også nyfødte som har fått gulsott blir raskere friske, sier hun til NRK.

– Hvorfor bruker man ikke denne metoden på alle sykehus, tror du?

– For mange er dette nytt. Det er mye som må forklares til foreldrene og på en del avdelinger har man verken bemanning eller tid til å gjøre det, mener hun.

Voldner oppfordrer nybakte foreldre til å ta kontakt med jordmoren sin i løpet av svangerskapet for å få mer informasjon.

– Og så kan det være greit å huske at det er lov å legge den nyfødte til å sove for seg selv også. Det viktigste er tid og ro. Det er viktig å gjøre det som føles riktig for en selv og vi ønsker ikke å presse noen til å bruke dette, avslutter hun.

Bedre kontakt

Anders Myrvold og Maurits

– Maurits ligger roligere når jeg holder ham her, helt inntil kroppen, sier pappa Anders Myrvold.

Foto: Marit Kolberg / NRK

I den grønne godstolen på dagligstua på Gjøvik sitter Anders Myrvold med fire dager gamle Maurits. Den nye verdensborgeren ligger i dyp søvn på pappas brystkasse og lar seg ikke affisere av NRKs utsendte som svinser rundt med kamera og blitz.

Maurits har bare en liten bleie på seg og ligger sammenkrøllet på pappas mage og bryst.

– Da jeg prøvde denne tuben så jeg at guttungen ble veldig rolig og at han koste seg. Så jeg har brukt den en del.

Anders mener sønnen kanskje får noe av den samme følelsen som når han var inne i mammas mage. Og han syns det blir en annen kontakt enn når han holder sønnen på fanget.

– Det blir litt tettere, det blir ekstra. Det er koselig å merke at han slapper så godt av, sier den stolte pappaen.

– Presser ingen

Jordmor Anne Aasberg

Jordmor Anne Aasberg sier de anbefaler at barna skal mest mulig ut av plastsengene.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Jordmor Anne Aasberg sier hun blir glad av å se tuben i bruk.

– Når foreldre får oppleve at "barnet mitt liker seg hos meg" er det godt for dem. De værer mye lettere hvilke behov barnet har når de bærer det så tett. Det er godt å se dem kose seg og det gir dem en god start på foreldrerollen, mener hun.

Både hun og Hjerpaasen er tydelige på at det ikke være mor som bærer den lille. Og at bruken av tuben også kan hjelpe den andre forelderen til å få en nærmere kontakt med det nye familiemedlemmet.

– Og vi tvinger ingen. Det er ikke alle som ønsker å bruke tuben, de som har hatt keisersnitt for eksempel, opplever noen ganger at det presser mot såret og er ubehagelig, sier Hjerpaasen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)