Hopp til innhold

Anbefaler økt avgift på sukker

Til tross for at sukkerinntaket har gått ned de siste årene, anbefaler landets helsetopper økte avgifter på sukker. – Vi er ikke i mål ennå. Inntaket er fortsatt for høyt, sier Camilla Stoltenberg.

Billig smågodt

Nordmenn får i seg for mye sukker, mener Prioriteringsrådet. Nå anbefaler de økte avgifter for å få bukt med problemet.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Camilla Stoltenberg

Direktør ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, mener økte avgifter er et godt virkemiddel for å få ned sukkerinntaket.

Foto: Folkehelseinstituttet

Medlemmene i Prioriteringsrådet ble i dag enige om at avgift på sukker må økes.

Rådet er ikke fornøyd med utviklingen de ser hos barn og unge, og mener det er særlig viktig å sette inn tiltak mot nettopp denne gruppen for å forebygge fedme og overvekt.

– Rådet anbefaler at man lager en helhetlig plan for kosthold og ernæring i Norge, og at man innfører økt avgift på sukker for å få et sunnere kosthold, sier direktør ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg.

Hun viser til internasjonal forskning, og sier at avgiften kan være effektiv for å få ned sukkerforbruket hos dem som bruker mye sukker.

Sukkerinntaket på vei ned

Men selv om vi spiser for mye sjokolade og drikker for mye brus, har sukkerinntaket gått ned hvert år siden 2001.

– I dag utgjør sukker 13 prosent av energiinntaket. Målet i Norge er at det skal ned til 10 prosent, men Verdens helseorganisasjon har nettopp formulert et mål om at det må ned til 5 prosent for barn og unge. Så kanskje vi burde bli enda mer ambisiøse her, sier Stoltenberg.

Er det nødvendig å øke avgiften?

– Selv om det har gått ned, har det ikke gått så langt ned som man ønsker, og det er ikke sikkert at det vil fortsette slik.

energiprosent fra tilsatt sukker per år

Energiprosenten fra tilsatt sukker per år har gått ned siden 2001. Nedgangen skyldes i vesentlig grad en nedgang i brusdrikkingen. I 1997 drakk hver nordmann 93 liter sukkerholdig brus, mens forbruket i 2012 var på 59 liter.

Foto: FHI

Halvliter brus

Dersom man skal følge helsemyndighetene mål om at sukkerinntaket helst ikke skal overstige 10 prosent av energiinntaket, bør mange tenke over inntaket av søtsaker.

Ved normal fysisk aktivitet tilsvarer det et inntak på 50–55 gram per dag for kvinner – det vil si omtrent en halvliter cola. Tilvarende tall for menn er et inntak på 60–70 gram sukker.

Økt grensehandel

Dag Kjetil Øyna i Norske sjokoladefabrikkers forening skjønner ikke hvorfor Prioriteringsrådet kommer med denne anbefalingen nå.

– Sukkerforbruket er på laveste nivået på mange år. En økt avgift vil føre til økt grensehandel og tap av arbeidsplasser, sier han.

Han mener rådet ikke skjønner seg på sukkeravgiften, og sier at 40 prosent av sukkerinntaket ikke er rammes av dagens avgiftsordning.

– Det er snålt at de vil øke avgiften når vi er i ferd med å få kontroll på dette.

Han er også klar over at enkelte spiser for mye sukker.

– De må vi nå, men økte avgifter er ikke veien å gå, sier Øyna.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)