Hopp til innhold

Kutte ned på kjøtt? Dette må du huske på

Å bli vegetarianer er lettere enn du tror, ifølge eksperter. Her er tipsene som gir deg et fullverdig kosthold.

Vegansk quiche – pai med sopp og spinat

Når du spiser denne deilige paien med sopp og spinat trenger du ikke kjøtt.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Juleribba og nyttårskalkunen er for lengst fortært, og kanskje har du lyst til å starte året litt lettere – eller muligens vurderer du å kutte ut kjøtt og fisk helt og bli vegetarianer.

Vibeke Videm har skrevet boka «Verdt å vite om vegetarmat».

Overlege og NTNU-professor Vibeke Videm.

Foto: Jørn Ove Sæternes

Uansett er spørsmålet det samme: Hvordan får jeg i meg nok næringsstoffer? Det er lett, ifølge overlege og NTNU-professor Vibeke Videm. Hun har skrevet boka «Verdt å vite om vegetarmat».

– Det er ikke noe problem å få et fullverdig vegetarisk kosthold, hvis du har med melkeprodukter, sier Videm til NRK.no.

Ernæringsfysiolog Helle Margrete Meltzer er enig.

Hanne Margrete Meltzer

Ernæringsfysiolog Helle Margrete Meltzer.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Med bittelitt kunnskap kan vegetarkosthold bli veldig sunt. Og du trenger overhodet ikke gå i spesialbutikk for å få råvarene. Du får alt du trenger for et velsammensatt vegetarmåltid fra Bunnpris, sier Meltzer til NRK.no. Hun er forskningssjef ved Divisjon for miljømedisin på Folkehelseinstituttet.

Her er syv tips fra dem som sikrer at både kroppen og smaksløkene får sitt.

1. Grønnsaken er stjerna

Grønnsaker

Grønnsakene er hovedretten, behandle dem med respekt.

Foto: Kim Jansson / NRK

Dette er kanskje innlysende, men du må slutte å tenke på grønnsaker som det du spiser ved siden av. Grønnsakene er stjernene i showet. Da må du behandle dem slik. Grill dem, krydre dem, surr dem i smør, elsk dem.

Ofte handler det om å kombinere grønnsaker på en ny måte. Hva med bakt aubergine med soppfyll, spinatstuing med chevre, valnøtter og pinjekjerner, eller en deilig pai med sopp og spinat? Kjøp en vegetarisk kokebok, finn oppskrifter på nettet og eksperimenter.

2. Proteiner er lett

Sukkererter og aspargesbønner

Belgfrukter som sukkererter og aspargesbønner gir mye proteiner.

Foto: Vegard Stana / NRK

Det er en myte at det er så vanskelig å få nok proteiner gjennom vegetarkost. Planteproteiner inneholder alle aminosyrene vi trenger, men de har litt forskjellig innhold. Derfor er det viktig å variere dem, ifølge Videm.

Belgfrukter er en viktig proteinkilde. Det kan være erter, bønner og linser i alle varianter.

Grove kornprodukter gir også mye proteiner. Melkeprodukter og egg er en annen god proteinkilde, hvis du spiser det. Men ikke overdriv: Mange tror at de skal erstatte kjøtt med ost. Det er en bommert.

– Da blir det alt for mye ost. Det er belgfrukter, andre grønnsaker og korn som er det viktigste, sier Videm.

3. Cashew is king

Cashewnøtter i en blå bolle

Cashewnøtter er deilig både i maten og som snacks.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Cashewnøtter og andre nøtter er en god kilde til proteiner, og de gir både tekstur og god smak i vegetarrettene.

4. Tenk tredeling

Svarte bønner, erter og paprika

Bruk en tredel fullkorn eller belgfrukter, en tredel rå grønnsaker, og en tredel varmebehandlede grønnsaker for å få en fullverdig middag.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Variasjon er nøkkelen til å få nok næringsstoffer. Kombiner belgfrukter, nøtter, frø, fullkornsprodukter, frukt og melkeprodukter.

Skal du lage middag, kan en tommelfingerregel være: En tredel fullkorn eller belgfrukter, en tredel rå grønnsaker, og en tredel varmebehandlede grønnsaker, ifølge Meltzer.

5. Erstatt fisk med valnøtter

Valnøtter som ligger på en striesekk

Valnøtter gir deg viktige flerumettede fettsyrer.

Foto: Vasiliy Koval / Colourbox

Du trenger ikke å spise fet fisk for å få i deg flerumettede fettsyrer. Et alternativ kan være å bruke linfrøolje eller valnøttolje i maten, eller å spise en god håndfull valnøtter hver dag, ifølge Videm. Og kanskje trenger du å ta D-vitamintabletter, i hvert fall i vinterhalvåret.

6. Tenk på dyrene

Sau på beite

Noen blir vegetarianere fordi de tenker på dyrene, andre er opptatt av helsa si eller klimaet.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Det er mange grunner til å bytte ut kjøtt og fisk med grønnsaker. Noen har ikke lyst til å spise sine varmblodige venner. Andre tenker på miljøet og vil unngå karbonutslippene som kommer med kjøttproduksjon. Eller de har religiøse grunner. Og så er det dem som tenker på helsa. Vegetarianere har mindre risiko for hjerte- og karsykdommer, noen former for kreft og diabetes type 2, ifølge forskning publisert i Nature.

7. Det er ikke enten-eller

Kalender

Noter hvilke dager du vil unngå kjøtt i en kalender, så blir det enklere.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Du trenger ikke å bli vegetarianer for å kutte ned på kjøtt- og fiskeforbruket. Hva med å innføre for eksempel «kjøttfri mandag»? Bytter du ut en dags kjøttspising, vil det også gi helsegevinst, ifølge Videm.

LES OGSÅ: Ti ting du kan gjøre med tørt brød

LES OGSÅ: Ikke kast osteskalkene

LES OGSÅ: 13 middagstips som kan gjøre deg slankere

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)