Hopp til innhold

- Jeg fikk vondt i magen av å se barnet på Facebook

Et skolebilde av et barn som bor på hemmelig adresse ble publisert på Facebook. – Dette er alvorlig, og viser at foreldre må slutte å dele bilder av andres barn ukritisk, sier rådgiver i Redd Barna.

Facebook bilde

Pass på at du ikke legger ut bilder av barn du ikke kjenner på sosiale medier, er oppfordringen fra Renata Markota (innfelt).

Foto: ScanStock/Kopperud foto

Renata Markota fra Askim så på bilder fra skolestart på Facebook i forrige uke. Det var mange stolte foreldre som hadde lagt ut bilder av barna sine sammen med andre barn i skolegården. Plutselig oppdaget hun et bilde av et barn hun visste bodde på skjult adresse.

Renata har fortalt til Smaalenenes Avis at dette er lite gjennomtenkt, og tror at de som legger ut slike bilder ikke reflekterer over hvilke konsekvenser det kan få.

Jeg fikk skikkelig vondt i magen, og tenkte på at kommer bildene i gale hender, vil det få alvorlige konsekvenser for barnet, sier Renata Markota til NRK.no.

– Barn med hemmelig adresse, skal ikke være redde for å bli funnet på bilder fra trygge områder som skoler og barnehager, understreker hun.

La ut advarsel

Renata bestemte seg for å legge ut en advarsel til foreldre på Facebook-profilen sin, og den har allerede blitt delt av over 7000 personer, forteller Renata.

Både foreldre og lærere har takket meg for at jeg gjorde dem oppmerksomme på dette, og ga dem en tankevekker, sier hun.

Facebook-profil

Denne meldingen la Renata Markota ut på Facebook-profilen sin.

Foto: Colourbox

Hun skjønner absolutt at foreldre er stolte når barna begynner på skole, og at de vil dele begivenheten med mange.

– Det jeg ikke liker er at det er blitt en mentalitet at det er greit å legge ut bilder av andre sine barn uten å spørre hverken dem eller foreldre, forteller hun.

Renata oppfordrer foreldre om å tenke seg ekstra om neste gang det er arrangementer på skoler og i barnehager.

Sårbare

Kaja Hegg

– Skoler med elever som har hemmelig adresse, bør sette i gang tiltak for å beskytte dem, mener Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna.

Foto: Maria Elsness / NRK
Pia Lang

– Vær ekstra varsom med bildedeling på nett for å unngå å sette andre barn i fare, sier Pia Lang, prosjektleder i Medietilsynet.

Foto: Maria Elsness / NRK
Hans Marius Tessem, leder i Slettmeg.no

– Dette er en tankevekker, sier Hans Marius Tessem, leder i rådgivningstjenesten Slettmeg.no.

Foto: Jan Tore Verstad

Dette er alvorlig, og viser at foreldre må slutte å dele bilder av andres barn helt ukritisk, sier Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna til NRK.no.

Hun forteller at folk alltid må huske på at det er barn som kan knyttes til en skole og et sted, og at de som lever på hemmelig adresse er svært sårbare.

Menneskene som de beskyttes mot, kan lett finne dem. De bruker gjerne sosiale medier for å prøve og oppspore barna, og det kan få alvorlige konsekvenser, understreker hun.

Hun forstår at foreldre ikke tenker på slike konsekvenser når de sprer bildene sine, men håper at dette eksempelet gir dem en vekker.

Det er viktig at foreldre ikke legger ut bilder av barn uten å spørre hverken barn eller foreldre om det er greit. Barn har også et personvern som skal tas hensyn til, sier Hegg.

Plikter å spørre

Skoler må innhente samtykke av foreldre for å legge ut bilder. Det foreldre ofte glemmer, er at også de ifølge personopplysningsloven plikter å spørre om godkjennelse før de deler bilder på sosiale medier, sier Pia Lang til NRK.no. Hun er prosjektleder for "Trygg bruk av digitale medier for barn," i Medietilsynet.

– Det er mange barn som lever i skjul, og alle foreldre kan ikke vite om noen av disse er i skolegården der deres egne barn oppholder seg. Dette konkrete eksempelet viser bare at foreldre skal være ekstra varsomme for å unngå å sette andres barn i fare, forteller hun.

Hun legger til at spør du barn om det er greit å legge ut bilder av dem på nett, lærer barna seg også at de må spørre før de publiserer bilder.

Tankevekker

– Dette kan dessverre skje, og er en av de negative konsekvensene av den massive bruken av sosiale medier. Dette gir likevel et klart signal om at du må følge med på hva du publiserer, sier Hans Marius Tessem,
leder i Slett meg.no, en rådgivningstjeneste som drives av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Han forteller at de flere ganger er blitt kontaktet av folk som vil få slettet bilder, fordi de ikke vil at noen skal finne dem.

– Jeg oppfordrer folk som opplever dette om å ta kontakt med den som har publisert bildene, og få vedkommende til å fjerne dem. Problemet er at bildene ofte blir søkbare på Google, så det er viktig å få slettet dem derfra også, understreker Tessem.

Fremgangsmåten for å få slettet bilder fra Google, finner du på rådgivningstjenesten Slettmeg.no

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)