Hopp til innhold

Mattilsynet lanserer blåskjell-app

Nå trenger du ikke lenger ringe blåskjelltelefonen.

Blåskjellapplikasjon fra Mattilsynet

Har du en iPhone kan du laste ned Mattilsynets blåskjell-app gratis.

Foto: Colourbox.com/Mattilsynet

I dag lanserer Mattilsynet en egen blåskjell-applikasjon for iPhone.

Appen finner automatisk ut hvor i landet du befinner deg, og gir deg det siste varselet fra Mattilsynet rett på telefonen. Dermed kan du, så godt det lar seg gjøre, finne ut om du kan spise blåskjellene eller ikke.

– Vår strategi er å la folk ta informerte valg, og gjøre informasjon tilgjengelig på en ny og moderne måte, sier Odd Ingebretsen, IKT-direktør i Mattilsynet.

Utviklet av studenter

Mattilsynet opplyser at de i lang tid har fått henvendelser fra selskaper som har hatt lyst til å utvikle en blåskjell-app.

Til slutt var det studenter fra Norges Informasjonsteknologiske Høgskole (NITH) som fikk lov til å utvikle applikasjonen i samarbeid med det norske selskapet Shortcut.

Appen er foreløpig bare tilgjengelig for iPhone gjennom selskapets App Store. Har du en annen type smarttelefon, får du ikke lastet ned appen.

– Foreløpig er det ingen planer om å lansere den på andre telefoner. Dette er den første appen Mattilsynet har lansert, og vi er spente på å se publikums reaksjon, før vi eventuelt utvikler den videre, sier Ingebretsen til NRK.no

  • Har du testet appen? Del dine erfaringer med andre i kommentarfeltet nederst.
Blåskjellapp

Finn ut om du kan spise skjellene eller ikke med den nye appen.

Foto: Mattilsynet (skjermbilde)

Blåskjelltelefonen fungerer fortsatt

Har du ikke en iPhone, kan du likevel sjekke blåskjellvarselet.

Fortsatt vil det være mulig å ringe blåskjelltelefonen på telefon 820 33 333, men husk at tjenesten koster 3,50 kroner per minutt.

Sitter du foran TV-en din, kan du eventuelt sjekke NRKs tekst-TV på side 695.

To typer blåskjellforgiftning

Giftige blåskjell er farlige å spise, derfor er det viktig at du best mulig passer på å unngå skjell som kan være forgiftet.

Ifølge Store norske leksikon finnes det to typer gifter:

Den ene gir lammelser, først i ansiktsregionen, med symptomer allerede etter en halv til et par timer. Den andre gir kraftig diaré.

Giftstoffene er farlige, men sjelden dødelige for ellers friske mennesker i de mengder de vanligvis blir inntatt.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)