Hopp til innhold

Matallergikere kan glede seg

Allergisk mot nøtter, fisk, skalldyr, melk eller gluten? Ny merkeordning gjør at alt fra fine restauranter til kebabspisesteder må oppgi hva slags allergener som finnes i maten.

Matallergi

Fra midten av desember i år må mat på spisesteder i Norge og resten av Europa merkes med informasjon om allergener.

Foto: Colourbox (montasje: NRK)

Spisesteder over hele Europa må nå belage seg på å rydde plass i menyene sine. For fra og med 14. desember 2014 må alle spisesteder opplyse om hvilke allergener som finnes i de forskjellige rettene.

– Det holder ikke å gi denne informasjonen muntlig, den må være skrevet ned, og relateres til retten det gjelder, forklarer seniorrådgiver Nina Lødrup i Mattilsynet, til NRK.no.

Hun sier at i tillegg til å merke maten, må serveringsstedene også kunne dokumentere opplysningene de gir til kundene.

– Vil gjøre livet enklere

Mathias er allergisk

Cathrine Finnebraaten, sammen med sønnen Mathias. Treåringen er allergisk for blant annet nøtter og egg.

Foto: Privat
Mathias allergi

I tillegg til å være matallergisk, er Mathias også allergisk mot hund. Dette førte til en voldsom allergisk reaksjon da han var liten. Bildet er hentet fra morens blogg, Medhjertetpaarettsted.com, der hun kommer med tips til andre allergikere.

Foto: Privat

Astma- og Allergiforbundet har tidligere omtalt merkingen som et stort fremskritt – og matallergikere gleder seg naturlig nok til den nye ordningen.

– Det er et superflott tiltak, som vil gjøre livet mye enklere for oss. Vi gleder oss veldig!

Det sier Cathrine Finnebraaten fra Drammen. Hun er mor til lille Mathias (3 år), som har hatt nøtte- og eggallergi siden han ble født.

Hun har opplevd at sønnen har fått alvorlige allergiske reaksjoner tidligere, derfor er hun ekstra nøye på at sønnen ikke skal få i seg ingredienser han ikke tåler.

– Vi har flere ganger fått høre at maten ikke inneholder egg, men når vi spør litt nærmere viser det seg at det er majones i maten, og majones er jo laget av egg, sier Finnebraaten til NRK.no.

Hun sier at hun føler seg litt vanskelig når hun hele tiden må grave og spørre om alle ingrediensene i maten. Men for henne er det helt nødvendig å spørre, for at sønnen skal holde seg frisk.

– Det å ha allergi er ikke noe man har valgt. Det hadde vært fryktelig greit å se på menyen hva man tåler eller ikke. Det er en luksus som folk uten matallergier ikke tenker på. Jeg tror merkingen vil bety enormt masse for veldig mange mennesker, sier moren.

Måtte til legevakten etter restaurantbesøk

Sara Marita Skibelid fra Lillesand er også mor til en allergisk gutt. Matias (6) har måttet erfare å ta konsekvensene av å få i seg noe han ikke tåler.

– Et par ganger har vi fått vite at maten ikke inneholder melk, men så viser det seg at maten er stekt i smør, så da har vi havnet hos legevakten, forklarer Skibelid til NRK.no.

Mens noen bare reagerer litt på å få i seg melk – er situasjonen mye mer dramatisk for seksåringen.

– Han slutter å puste, hovner opp i ansiktet og blir rød på hele kroppen, forklarer moren.

Derfor er det livsviktig at restaurantene vet hva de serverer. Skibelid gleder seg til dagen da hun slipper å spørre om ingrediensene i maten når familien er ute og spiser.

– Det er litt vanskelig å spørre om det hele tiden. Noen ganger får man et sukk tilbake – og da føles det som om vi er vanskelige å ha med å gjøre. Men for sønnen vår er det veldig alvorlig, sier hun.

Matias

Sara Marita Skibelid og sønnen Matias. Seksåringen har blant annet melke- og eggallergi, og reagerer kraftig når han får i seg noe han ikke tåler.

Foto: Privat

Gjelder disse allergenene

De nye reglene omfatter alt fra fine restauranter til pølsekiosker i hele EU, samt Norge.

– En av grunnene til at dette er blitt vedtatt i EU, er at man erfarte at en veldig stor andel av alvorlige tilfeller av allergiske reaksjoner kom etter at man hadde spist ute, sier Nina Lødrup i Mattilsynet, og legger til:

Det har til nå ikke vært krav om å gi opplysninger om innholdet i matvarer som ikke er ferdigpakket, noe som kan være et stort problem for allergikere.

Følgende 14 allergener må deklareres av serveringsstedene:

  • Gluten (hvete, rug, bygg, havre, spelt)
  • Skalldyr
  • Egg
  • Fisk
  • Peanøtter
  • Soya
  • Melk
  • Nøtter (mandel, hasselnøtt, valnøtt, cashewnøtt, pekannøtt, paranøtt, pistasienøtt)
  • Selleri
  • Sennep
  • Sesam
  • Sulfitt
  • Skjell og bløtdyr (f.eks. kamskjell, snegler, muslinger og blekksprut)
  • Lupin

LES OGSÅ: Professor advarer mot allergitester

Skeptisk til ny merkeordning

Det er riktignok ikke alle som møter den nye merkeordningen med jubel. NHO Reiseliv har flere ganger vært kritiske til en slik ordning, som de tror vil føre til et dårligere mattilbud til kundene.

«Informasjon i en meny vil etter vår oppfatning by på store utfordringer ved at de som serverer ikke-ferdigpakket mat, ser seg nødt til å redusere tilbudet og at menyen sjeldnere byttes ut. Dette vil gå utover kunden i form av færre retter å velge mellom», heter det i en høringsuttalelse fra NHO Reiseliv (2012).

De argumenterer med at bare om lag tre prosent av befolkningen antas å ha en eller annen form for matallergi, ifølge Store Norske Leksikon, og at det som oftest er en god dialog mellom disse kundene og ansatte på serveringsstedene om hva maten inneholder.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)