– Dessverre inneholder vårt kosthold betydelig mer mettet fett enn hva Helsedirektoratet anbefaler, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.
Det viser Helsedirektoratets statusrapport over nordmenns matvaner i 2013, som ble lagt frem i dag av Guldvog.
Øker risikoen for kreft
Siden femtitallet er nordmenns kjøttkonsum mer enn doblet. Og mesteparten av det vi spiser er rødt.
– Dette øker risikoen for kreft i tykk- og endetarm, mens inntak av fisk minsker risikoen for hjerte- og karsykdom. Derfor er det uheldig at vi spiser dobbelt så mye kjøtt som fisk, sier helsedirektøren.
Guldvog minner om at matoljer og fet fisk er gode kilder for flerumettede fettsyrer og anbefaler heller det.
– Det gir en bedre balanse i kostens fettsyresammensetning. Det er god dokumentasjon for at man kan redusere risikoen for hjertesykdom ved å bytte ut en del av det mettede fettet med flerumettet fett.
Bær mer tilgjengelig
Vi spiser mer ost, margarin, matolje, godteri og frukt og bær. Rent sukker og smør går det mindre av.
Frukt og bær havner stadig oftere på norske tallerkener, mens forbruket av blomkål, gulrot og andre grønnsaker har stått på stedet hvil.
– Næringen har gjort et systematisk arbeid med å gjøre bær lett tilgjengelig i butikk. Denne satsingen synes nå godt på statistikken, og det forteller oss at valgene produsentene og dagligvarehandelen gjør, har stor innflytelse på forbrukeren, sier Guldvog.
- LES OGSÅ: Vi er redd for å spise dette
– Mer fisk til kvinnene
Særlig unge kvinner spiser lite fisk. Det er lite gunstig siden fisk bidrar til en god utvikling av nervesystemet hos foster og spedbarn.
I desember konkluderte en rapport fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) at verken fiskestorspisere eller andre får i seg for store mengder skadelige stoffer.
En stund var det bekymring for en opphoping av PCB og dioksiner, men Helsedirektoratet viser til VKM-rapporten som sier at jenter og kvinner i fruktbar alder ikke lenger bør begrense inntaket av fet fisk ut fra et helseperspektiv, slik rådet har vært frem til nå.