Hopp til innhold

Ost til dobbel pris

Vet du hvor dyrt det er å ikke rive eller skjære osten selv? Velger du revet eller ferdig oppskåret ost, kan du risikere å betale dobbel kilopris. Sjekk prisoversikten.

Ost

Synnøve grovrevet gulost (foran i midten) har høy kilopris – hele 160 kroner kiloen på både Kiwi og Rema.

Foto: Maria Elsness / NRK

Ost

Det er fristende å kutte ut høvel og rivjern, og kjøpe ferdigrevet og ferdigskåret ost. Men sjekk prisen først.

Foto: Maria Elsness / NRK

Ok, vi skjønner at vi må betale litt mer for å slippe å skjære eller rive osten selv. Å være lat lønner seg sjelden. Men har du egentlig undersøkt på hyllekanten hvor mye ekstra du betaler når du velger ferdig skivet eller revet ost? Ikke?

NRK.no har sjekket for deg. Og prisforskjellene var store:

Den høyeste kiloprisen av ostene vi valgte ut, var på ost i skiver i liten pakke fra Synnøve. Denne osten kostet hele 169 kroner kiloen i Rema-butikken vi har kvittering fra!

Den billigste osten var vanlig Norvegia i kilopakning fra Tine – som kostet 83 kroner kiloen på både Rema og Kiwi.

Du får altså to store kilopakninger med vanlig Norvegia for omtrent det samme som en kilo ferdig oppskåret ost.

Prisforskjellen på Kiwi var omtrent like stor som på Rema. Her betalte vi 159 kroner kiloen for Synnøve-ost i skiver i 150-grams pakke.

– 150 gram skivet gulost er en forpakning som egner seg godt til små husholdninger, som spiser forholdsvis lite ost. Skal man kjøpe en kilo ost i slik forpakning, må man kjøpe seks-sju stykker. Vi tror folk flest har forståelse for at det blir dyrere enn å kjøpe en stor bit på en kilo, uttaler Magnus Tollefsen, kategorisjef i Synnøve Finden AS, til NRK.no.

Revet gulost fra Synnøve hadde også høy kilopris, 160 kroner kiloen på både Kiwi og Rema.

  • Vet du om overraskende prisforskjeller? Tips oss!

Det viktigste priseksemplene viser er at det lønner seg å kjøpe så store pakker som mulig. Og det lønner seg å skjære og rive selv. Se pristabellen her:

Ost
Foto: Maria Elsness / NRK

Ostepriser i butikk:

Ostetype

Pris Rema

Pris Kiwi

Tine Revet ost (Norvegia og Jarlsberg) 300 g

 110 kr/kg

110 kr/kg

Tine Norvegia skivet 150 g

 159 kr/kg

159 kr/kg

Tine Norvegia skivet 300 g

 120 kr/kg

120 kr/kg

Tine Norvegia vanlig 500 g

107 kr/kg

108 kr/kg

Tine Norvegia vanlig 1 kg

  83 kr/kg

  83 kr/kg

Synnøve grovrevet norsk gulost 200 g

 160 kr/kg

160 kr/kg

Synnøve skivet norsk gulost 150 g

  169 kr/kg

159 kr/kg

Synnøve skivet norsk gulost 300 g

 110 kr/kg

 110 kr/kg

Synnøve vanlig norsk gulost 480 g

 114 kr/kg

 114 kr/kg

Synnøve vanlig norsk gulost 1 kg

 90 kr/kg

 90 kr/kg

Ekspander/minimer faktaboks

Prisene er innhentet tirsdag 24.9, i en tilfeldig Rema-og Kiwibutikk. Vi har kun sjekket priser på ekte ost, det selges nemlig en del revne osteblandinger som ikke er vanlig ost. Dette er kun priseksempler, noe som illustrerer at prisene på ost varierer mye.

Mette Fossum Beyer

– Vi har endret prisene, slik at vi er billigst, sier Mette Fossum Beyer i Rema 1000.

Foto: Rema 1000
Jan Paul Bjørkøy

– Denne testen viser at KIWI er billigst, sier Jan Paul Bjørkøy i Kiwi.

Foto: Kiwi

NRK.no har plukket ut noen tilfeldige ostetyper, og hva du kjøper er selvfølgelig opp til deg som forbruker. Vi har fulgt med på prisene på disse produktene i noen uker, og observert at prisene kan variere fra uke til uke.

For to uker siden var for eksempel prisen på Synnøve-ost i kilos-bit helt nede i 70 kroner kiloen på Rema.

Derfor blir vårt viktigste råd til deg som er glad i ost: Sjekk kiloprisen på hyllekanten!

Rema: Ikke samme pris i dag

Rema 1000 mener følgende om osteprisene som sto på NRK.nos kassakvitteringer fra tirsdag denne uken:

– Prisene avhenger av innpriser fra våre leverandører og konkurransesituasjonen i markedet. Prisen som er hentet inn på Synnøve skivet norsk gulost 150 gram finnes ikke i våre butikker i dag, da vi har endret prisene slik at vi er billigst, sier Mette Fossum Beyer, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Rema 1000, til NRK.no.

Kiwi er strålende fornøyde med prisene NRK.no har hentet inn:

– Denne testen viser at KIWI er billigst. Vi synes alltid det er gøy å vinne pristester, sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.

– Dyrere å produsere

– Men hvorfor er prisforskjellen på skivet, revet og vanlig ost så veldig stor?

– Både revet og skivet ost er dyrere å produsere på grunn av ekstra arbeidsprosesser i produksjonen. Og i norsk og internasjonal dagligvare er såkalt "convenience", altså det å søke etter mer lettvinte løsninger, et sterkt forbrukerønske. Dette er også en vesentlig driver for salg innenfor mange kategorier i dagligvarehandelen. Slik er det også innen ost, sier Øystein Syrstad, pressevakt i Tine SA, til NRK.no.

Øystein Syrstad

– Salget av revet ost har gått tilbake det siste året, sier Øystein Syrstad i Tine.

Foto: Tine

Synnøve Finden har omtrent samme svar som Tine:

– Det er noe dyrere å lage revet og skivet ost sammenlignet med å lage en stor bit. Kjedene setter prisene ut fra butikk, og vi ser at de varierer over tid, sier Magnus Tollefsen i Synnøve Finden AS.

– Vårt inntrykk er at forbrukere normalt er prisbevisste, men er villige til å betale noe ekstra dersom vi gjør noe av jobben de ellers ville gjort, og dermed gjør hverdagen litt enklere for dem, fortsetter Synnøves mann.

– Ikke billigere å lage revet ost

– Men man skulle tro at revet ost er billig å produsere, fordi dere kan bruke osterester – slik man gjør hjemme?

– Nei, vi har ikke rester på samme måte i vår produksjon som man kan ha hjemme, sier Tollefsen fra Synnøve Finden.

– Ostens form og våre produkter passer godt overens, så det blir ikke mye avskjær. Men i stedet for å kaste helt fine ostebiter, går dette til riving. Omfanget er likevel så lite at de ikke har den store økonomiske effekten, opplyser Syrstad i Tine.

Forbrukerrådet: Sjekk prisen

Ingeborg Flønes

– Det er vi forbrukerne som bestemmer prisen. Er det ikke kjøpere som er villig til å betale for varen så forsvinner det fra butikkhyllene, eller prisen går ned, mener Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Forbrukerrådet er ikke kritisk til prisforskjellene:

– Det er vanlig å betale mer for bearbeidede varer. For den prisbevisste er vårt råd at du alltid tar en titt på enhetsprisen. Enhetsprisen viser hvor mye varen koster i kilo eller liter, uttaler Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, til NRK.no.

– Så det er greit å sette prisen på for eksempel revet ost så høyt?

– Butikken må ta hensyn til markedet. Det er vi forbrukerne som bestemmer prisen. Er det ikke kjøpere som er villig til å betale for varen så forsvinner det fra butikkhyllene, eller prisen går ned, sier forbrukernes talsperson.

– Butikkene bestemmer sluttprisen

Tine og Synnøve gir ikke ut veiledende utsalgspriser på osten sin, derfor har vi brukt priser fra butikker i prisoversikten. Men osteprisene vi fant på Rema og Kiwi var veldig like.

– Pris til kundene våre settes i forhandlinger med dem, og det er de som bestemmer sluttprisen til forbruker i butikkhyllene. Handelen kjører tidvis kampanjer på ulike produkter og varegrupper. Prisen forbrukeren betaler vil derfor bestandig variere mellom kjeder, og tidvis også mellom butikker innen den samme kjeden, opplyser Syrstad i Tine.

Selger mest av vanlig ost

Det er fortsatt den gode, gamle gulosten du må skjære selv som ostesøstrene Synnøve og Tine selger mest av.

– Det har vært en generell økning av salget av ost i Norge i en årrekke, og noen av de segmenter med høyest vekst har vært revet ost og skivet ost. Det siste året har revet ost hatt en mindre tilbakegang, avslutter Tines pressetalsmann.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)