Hopp til innhold

Sjekk din barnehage

Hele 25.000 barn går i ikke-godkjente barnehager, der innemiljøet faktisk er ulovlig. Er barnehagen din godkjent? Sjekk selv.

Laster innhold, vennligst vent..

NB! NRK gjør oppmerksom på at denne søkemotoren ikke er oppdatert siden 1.3.2016.

I NRKs «Sjekk din barnehage»-søkemotor får du opp helsevernstatus for tusenvis av barnehager.

I kartet over kan du skrive navnet på barnehagen du vil sjekke, eller zoome deg inn på kommune eller område. Hvis du ikke har eksakt navn på barnehagen i søkefeltet, så zoomer du deg bare inn på kartet i stedet.

Barnehagegrafikk

Sjekk over 5.000 barnehager i den nye søkemotoren.

Foto: Espen Andersen / Grafikk NRK

Finner du feil på kartet, kontakt NRK. NRKs kartsøk er basert på innrapportert status høsten 2015. For løpende informasjon om kommunale bygg, se IK-byggs tilstandsbarometer. Finner du ikke din barnehage, kan det tenkes at kommunen ikke har innrapportert noe til Helsedirektoratets kartlegging innen fristen.

Hver dag åpner barnehagene døra for 25.000 barn i lokaler som drives ulovlig, viser helt nye tall. Inni veggen i barnehagen til Filip (2) var det for eksempel fullt av mugg.

Helsedirektoratet og TNS Gallup har kartlagt over 5.000 barnehagers godkjenningsstatus, og kommunenes tilsynspraksis etter kravet om miljørettet helsevern.

NRK har fått tallene eksklusivt, og har laget et landsdekkende kart som sier noe om helsevernet i barnehagene.

På kartoversikten vår kan du sjekke hva kommunen sier om din barnehage:

  • Hvilke barnehager som er godkjente eller ikke, og årsaken til manglende godkjenning.
  • Om barnehagen har hatt tilsyn de siste tre årene.
  • Om barnehagen oppfyller krav om sikkerhet, internkontrollsystem, areal, vedlikeholdsplan og andre merknader av relevans for innemiljøet.

I tillegg har NRK blant annet lagt inn tall for lekeareal og antall barn per ansatt i databasen, dette er tall fra Utdanningsdirektoratet.

– Godkjent ingen garanti for kvalitet

– «Godkjent» skal kunne oppfattes som et kvalitetsstempel, men er likevel ingen garanti for en varig god kvalitet i barnehagen, sier avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet.

Jan Vilhelm Bakke, overlege Arbeidstilsynet

Som om bukken passer havresekken, mener Jan Vilhelm Bakke i Arbeidstilsynet.

Foto: NRK

I Norge er det kommunene som har ansvaret for tilsyn av barnehagene.

Samtidig er det kommunelegen eller helsevernetaten i den samme kommunen som godkjenner om barnehagene har et innemiljø som fremmer helse og trivsel – samt forebygger sykdom og skade, slik kravet sier.

Men blir avvik oppdaget, er det opp til politikerne i den enkelte kommune å bevilge penger til vedlikeholdet.

– Dette blir jo som om bukken passer havresekken. Myndigheten bør være utenfor kommunen for å bli habil, sier Jan Vilhelm Bakke, overlege i Arbeidstilsynet.

Han frykter at mange kommuner ikke gjør det de burde gjort, fordi det er kommunen som både er tilsynsmyndighet og som i siste omgang skal pålegge seg selv å gjøre tiltak.

– Og tiltakene koster penger, sier Bakke til NRK.

Gommerud barnehage inne

NRK Forbrukerinspektørene og Mycoteam har testet inneklimaet i blant annet Gommerud barnehage i Bærum. Småbarnsavdelingen ble midlertidig stengt etterpå.

Foto: Janne Seime Siler / NRK

Selv godkjente barnehager har muggsopp

Også barnehager som skilter med et godkjent-stempel kan ha feil og mangler som påvirker inneklimaet negativt.

Stikkprøver NRK og Mycoteam har tatt i 100 tilfeldige barnehager, viser at hele to av tre barnehager som kommunen har godkjent på papiret, har unormal vekst av muggsopp.

Stikkprøvene viser også en klar sammenheng mellom mangelfullt tilsyn og utvikling av fuktskader og høyere sykeprosent.

– Må gjøre regelverket enklere

Cecilie Brein-Karlsen

Departementene må gjøre regelverket enklere å forstå for kommunene, sier statssekretær Cecilie Brein-Karlsen.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen (Frp) i Helse- og omsorgsdepartementet synes det er alvorlig at tilstanden i norske barnehager er slik.

– Dette gjelder de minste barna, som tåler dårlig inneklima aller dårligst, sier Brein Karlsen. Hun mener foreldre bør ta opp situasjonen med barnehageeieren, altså kommunen. Og at departementene må gjøre regelverket enklere å forstå for kommunene.

– Vi har i Folkehelsemeldingen foreslått en gjennomgang og harmonisering av hele regelverket, sier Brein-Karlsen til NRK.

Hvis du er bekymret

Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima, HMS og miljørettet helsevern i Astma- og Allergiforbundet (NAAF), gir disse rådene til foreldre som er bekymret for dårlig inneklima i barnehagen:

  • Finn ut om barnehagen er godkjent etter Forskrift om miljørettet helsevern.
  • Spør barnehagen om de har et internkontrollsystem som er tilpasset barnehagen, og om det brukes jevnlig.
  • Snakk om inneklima på et foreldremøte. Dette vil bidra til at alle foresatte får innblikk i hva barnehagen gjør på dagtid og hva man bør gjøre for et godt inneklima.
  • Du kan også lese mer om inneklima på NAAFs nettsider.

Se mer om barnehagenes inneklima i Forbrukerinspektørene:

FBI har sjekket inneklima i over 100 barnehager. Mangelfullt vedlikehold i barnehager gjør barna syke.
Å miste jobben er tøft. Hvordan gjør man tiden mellom jobber kortest mulig?
Og så har vi testet vinterdingser; skibriller som skifter styrke automatisk og hengekøyebading i ti minusgrader

Se FBI om barnehager og klima her.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)