Hopp til innhold

Tegnene på at du drikker for mye

Har du kontroll på drikkingen din? Sjekk om du er i faresonen, og få tips til hvordan du kan drikke mindre alkohol.

Vin

Du kan ha et alkoholproblem når du drikker på feil sted, til feil tid, eller at du drikker feil mengde, slik at du blir for full i forhold til samfunnet og normene rundt deg.

Foto: Maria Sbytova / Colourbox

Kari Lossius

– Vi har utarbeidet noen punkter som bør få varsellampene dine til å blinke hvis du drikker for mye, sier Kari Lossius ved Bergensklinikkene.

Foto: Stiftelsen Bergensklinikkene
Kari Randen

– Det kan virke som om det er svært vanskelig å se sin egen drikking objektivt, sier Kari Randen i Av og til.

Foto: Irene Sandved Lunde

– I disse dager med julebord og mye festligheter, er det lett at alkoholforbruket bikker over, og går over i misbruk, sier Kari Lossius til NRK.no. Hun er klinikkdirektør og psykolog ved Stiftelsen Bergensklinikkene.

Et litt høyt alkoholforbruk i en kort periode er ikke nødvendigvis farlig.

– Men hvis du allerede har for høyt forbruk, så kan det lett utvikle seg til avhengighet, fortsetter Lossius.

– Nå som drikkeanledningene er mange, er det ekstra viktig å utvise alkovett. Det handler om å tenke seg om før man drikker, og vurdere hvordan eget alkoholbruk vil påvirke omgivelsene. Av og til passer det. Av og til ikke, uttaler Kari Randen, daglig leder i alkovettorganisasjonen Av og til, til NRK.no.

Les også:

Når drikker du for mye?

I mandagens Puls på NRK1 forteller fengselsbetjenten Wilfred Solberg om hvordan han slet med alkoholproblemer i mange år.

Men når kan man egentlig si at noen har et alkoholproblem?

– Dette er det selvfølgelig individuelle forskjeller på. Men vi har utarbeidet noen punkter som bør få varsellampene til å blinke, forteller klinikkdirektør Lossius.

Her er faresignalene:

  • Hvis du drikker på galt sted, på steder andre ikke drikker
  • Hvis du drikker til gal tid, til tider andre ikke drikker
  • Hvis du skjuler forbruket ditt
  • Hvis du merker at du drikker mer enn andre rundt deg. At du har drukket tre glass, mens bordkavaleren ennå ikke har tømt det første glasset.
  • Hvis du bruker alkohol som trøst og oppmuntring
  • Hvis du merker at andre reagerer på drikkingen din
  • Hvis du merker at du drikker mer alkohol enn før
  • Hvis du gjør ting i fylla som du angrer på eller ikke husker

Les også: Fengselsbetjenten ble nykter etter bilkrasj

Si fra!

Alkohol er fortsatt tabu å snakke om for mange. Det er lett å tulle om alkohol, men vanskelig å snakke alvorlig om drikking.

– Alkoholforbruk oppleves som veldig privat. Hvor mye alkohol vi faktisk drikker er en av de få tingene vi ikke snakker om, sier er Kari Randen i Av og til.

– Det kan virke som om det er svært vanskelig å se sin egen drikking objektivt. Mange føler at de selv har kontroll, men at alle andre har et problem. Svært mange opplever andres drikking som direkte plagsom, fortsetter hun.

Både Lossius og Randen er veldig opptatt av at du må si fra når noen drikker for mye – selv om det er en prat du gruer deg til.

– Det er helt vanlig, og veldig forståelig at dette er vanskelig å ta opp. Kanskje er man ikke helt sikker i sin sak, og da blir det lett til at man venter for lenge. Men det er et problem at man ikke tør å si fra om dette til noen man er glad i, forteller Randen.

– Påpek at du sier fra fordi du bryr deg om personen. Og så kan du for eksempel beskrive den konkrete adferden du reagerer på, sier Lossius.

Mange drikker mye sammen med barna

Når de små og uskyldige blir rammet av drikkingen, er det særlig viktig at du sier fra.

– Mange barn opplever dessverre at foreldrenes drikking setter preg på adventstid og julefeiring, sier Kari Randen.

– I mange tilfeller blir foreldrenes feiring så fuktig at barnas behov blir glemt. Det som i utgangspunktet skal være den beste dagen i året, blir kanskje den verste. Vi har alle et ansvar for å bryte tabuer som omgir dette med alkoholbruk foran barn og unge, fortsetter hun.

En ny undersøkelse utført av Av og til viser at kun 45 prosent sier at man bør la være å drikke alkohol når man er sammen med barn på fest. I Oslo sier kun 35 prosent at de lar vinglasset stå når de minste er til stede.

15 prosent av alle menn i undersøkelsen sier at de har drukket mer en fem enheter sammen med barn.

– Dette er et urovekkende høyt tall. Bak tallene skjuler det seg mange barn som opplever fulle fedre, mener Randen.

Slik drikker du mindre

Fanny Duckert
Foto: UIO

Hvis du føler du drikker for mye, og vil endre drikkemønsteret ditt, finnes det flere gode råd.

– Trinn én at du forsøker å få en realistisk oversikt over hvor mye du drikker og hvordan du drikker. Et godt råd er å føre loggbok over en nøyaktig periode for å se hvor mye du faktisk drikker. Vi har nemlig en tendens til å glemme eller se bort ifra nesten halvparten, sier Fanny Duckert, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, til NRK.no.

Et annet triks er å legge inn hvite perioder. Det kan være at du har et visst minimumsantall dager i uken du ikke drikker, eller det kan være en lengre periode.

– På den måten kan kroppen bli kvitt slaggstoffene, og få tid til å hente seg inn igjen, sier Duckert.

Professoren råder deg også til å drikke svakere, saktere, og kanskje ta tiden mellom hvert glass. Hvis du samtidig drikker mer vann innimellom, så får du i deg mindre konsentrert alkohol.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)