Hopp til innhold

«Vobber» du? Tre av fem jobber hjemme med sykt barn

Nye krav i arbeidslivet presser småbarnsforeldre til å «vobbe», viser svensk undersøkelse.

Mann som jobber hjemme med mobil og data mens det syke barnet ser på tv.

I den nye arbeidshverdagen trenger mange bare en datamaskin og mobil for å jobbe hjemmefra. Og det gjør vi også når vi er hjemme med syke barn.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Jobber du når du er hjemme med sykt barn? I tilfelle er du ikke alene.

Svenskene har til og med innført uttrykket å «vobbe», som kommer fra vård (pass av sykt barn), pluss jobbe.

På norsk vil ordet kanskje bli «sobbe»: Sykt barn pluss jobbe.

Hele tre av fem svensker «vobber» ofte eller av og til. Det viser en ny undersøkelse utført for det svenske fagforbundet Unionen, omtalt av Dagens Nyheter.

Det er trolig like mange i Norge, mener professor i organisasjonspsykologi Thomas Hoff.

Psykologiprofessor Thomas Hoff ved UIO.

Psykologiprofessor Thomas Hoff.

Foto: Universitetet i Oslo

– Ja, jeg tror det og håper det. Det er bra at arbeidsgiver er fleksibel. I et samfunnsøkonomisk perspektiv er det bedre at man jobber hjemme med sykt barn, sier Hoff til NRK.no.

Vil helst slippe

Men mange foreldre føler seg presset til å jobbe med sykt barn. Hver tredje som «vobber» vil helst slippe, viser den svenske undersøkelsen.

Og fire av fem sier at de noen ganger eller alltid føler seg som dårlige foreldre når de jobber med sykt barn.

– Er det ikke negativt hvis folk føler seg presset av arbeidsgiver til dette?

– Arbeidsgiver kan ikke forvente at vi jobber når vi er hjemme med sykt barn, i hvert fall ikke innenfor de dagene vi har til disposisjon. Det er negativt hvis folk føler seg presset, høyt press kan føre til utbrenthet. Men her er dialog og tillit viktig, sier Hoff.

Jente med TV-kontroll.

Skjermen er ofte barnepasser når mor eller far jobber. I den svenske undersøkelsen svarer 55 prosent at barna ser på film, 13 prosent at barna spiller spill, mens 20 prosent sier at barna leker selv.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Indre press

Men en ting er sikkert: Arbeidsgiver har ikke rett til å kreve at du jobber hjemmefra hvis du har sykt barn, innen et visst antall dager (se faktaboks).

– Dersom barnet eller barnepasser er syk er arbeidsmiljøloven § 12–9 hjemmel for arbeidstakers rett til permisjon fra arbeidet, skriver NAV i en e-post til NRK.no.

Ofte kommer også presset til å «vobbe» fra oss selv, ikke fra arbeidsgiver. Mange har oppgaver som må gjøres innen en gitt tidsfrist, uansett om de har sykt barn eller ikke.

For andre handler det om å hevde seg i tøff konkurranse. Rundt en fjerdedel av «vobberne» i den svenske undersøkelsen sier at kunder og klienter forventer at de skal jobbe.

Bør du jobbe når du er heime med sjukt barn? Foreldre slit med dårleg samvit overfor både sjuke barn og kollegaer. Den vesle forskaren - treåringen. Er leik det same som læring i barnehagen? Framtida for reindriftsnæringa. Reineigarar på Finnmarksvidda må redusere flokkane sine før utgangen av mars. Når bør ytringsfridomen vike for viktigare omsyn? Somme gonger må ein kanskje gi etter for terroristane for å sikre tryggleiken.

HØR DEBATTEN: – Man føler man ikke strekker til, sier Linn Stalsberg, frilansjournalist og forfatter av «Er jeg fri nå? Tidsklemme i verdens beste land».

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)