To gutter

BILDER SOM BETYR NOE: Prosjektet til fotograf Kristian Harby er å tilføre bildene en ekstra verdi. Nemlig å gi noe tilbake til området han tar bilder i. Dette brødreparet blir bare kalt Shorty og Sir Rocks-a-lot.

Foto: PictureAid.com/Kristian Harby

Fotografen som gir tilbake

Dette bildet av to gjetergutter i Lesotho tatt av fotograf Kristian Harby, sørger for at tre barn i landet kan gå på skole.

Det er sent på ettermiddagen i Mafateng-området i den lille fjellstaten Lesotho sør i Afrika. Rundt omkring i landsbyen begynner familiene å fyre opp bål for å steke dagens porsjon med bønner og ris. Det er røykdis over alt, samtidig er sola på vei ned og skaper et helt spesielt lys. På et steingjerde står to gjetergutter, nyter solnedgangen og ser utover landet sitt. De har akkurat samlet inn kyrne etter å ha gjett dem hele dagen.

Gjetergutter

SPESIELT ØYEBLIKK: Hør Kristian Harby fortelle om da han tok dette bildet av to unge gjetergutter. Foto: PictureAid.com/Kristian Harby

Tilfeldigvis passerer fotograf Kristian Harby brødrene på 5 og 11 år. Han har vært ute og fotografert hele dagen.

– Det er et av de øyeblikkene du er så glad for at du går og bærer på et kamera. Og jeg syntes det er et sterkt øyeblikk hvor den eldste broren passer på sin yngre bror, sier Harby.

Men Kristian gir seg ikke med å ha tatt bildet. Han selger bildet hjemme i Norge, og for hvert bilde han selger gir han utdanningsstøtte til ett barn i et år i det området hvor motivet stammer fra, gjennom organisasjonen PictureAid.

Kristian Harby

STORT ENGASJEMENT: Fotograf Kristian Harby har ofret all sin tid de siste årene for å gjøre organisasjonen Picture Aid levedyktig.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Fotointeressert og engasjert

Spiren til ideen går mange år tilbake. 12 år gammel er Kristian med onkelen og Kirkens Nødhjelp til Laos i tre uker. Han blir svært fascinert og betatt av menneskene, kulturen og naturen. Og det at han i et av verdens fattigste land, som har opplevd mye krig og elendighet, fortsatt møter så mange glade mennesker som vil dele det lille de har med han. Rundt halsen har han et Nikkormat kamera med en 50 mm linse som han har arvet av faren. Det bruker han til å ta bilder av det han opplever og observerer.

De neste årene reiser Kristian stadig oftere til steder som ligger godt utenfor allfarvei. Kameraet er alltid med. Han ser fotograferingen som en av sine sterke egenskaper, og tenker mer og mer på hva han kan bruke kameraet til for å bidra med noe tilbake til de stedene han besøker.

Dette er min ambisjon, å bevise at et fint øyeblikk som du foreviger kan gi noe mer. Det kan også skape nye framtider og gjøre drømmer om til realiteter for dem som utgjør motivet.

Kristian Harby

– Jeg finner ut at jeg vil vise at fotografiet kan være et medium for å skape en forskjell for motivet og samfunnet rundt. Det kan mer enn bare å kommunisere og inspirere. Det kan også gjøre en konkret forskjell, sier Kristian.

Vil bidra til forandring

Kristian er opprinnelig fra Næroset i Hedmark, men har i dag sin base i et lite kontorkollektiv i et gammelt fabrikklokale i Oslo. Rett overfor ham sitter to gutter som tilbyr arbeid med klatreutstyr på høye, utilgjengelige bygninger. På den andre siden av rommet sitter en som designer vannski og alpinski. Det er et lite, kreativt miljø.

Herfra driver han selskapet PictureAid, helt alene. Han selger fotokunst og gir utdanningsstøtte i samarbeid med Røde Kors. Selv tar han bare ut en lav lønn til det han trenger for å leve, til mat og til leie av en liten hybel. Bildene selger han primært til bedrifter, med avtaler over flere år for å sikre kontinuitet i støtten til skolebarna.

– Jeg mener det er viktig å jobbe med utdanning i Lesotho, som er et av de landene i verden som har høyest andel av foreldreløse barn på grunn av aidsepidemien.

– Dette er min ambisjon, å bevise at et fint øyeblikk som du foreviger kan gi noe mer. Det kan også skape nye framtider og gjøre drømmer om til realiteter for dem som utgjør motivet.

Schibsted payment

SAMARBEIDSPARTNER: Schibsted Payment er et av selskapene Picture Aid samarbeider med.

Foto: Privat

Et av selskapene som Kristian samarbeider med er Schibsted Payment, som har ansvaret for betalingsløsningene i Schibsted-konsernet. HR-sjef Tonje Magnussøn forteller at de likte tanken bak PictureAid, om å gi noe tilbake til motivene, veldig godt. Samtidig som utdanning til barn er veldig viktig.

– Det er en fint å ha bildene og historiene hengende på veggen og bli minnet på at andre lever på andre måter og under andre forutsetninger enn vi gjør her i Norge, sier hun.

Bedriften har blitt så engasjerte i Kristian sitt prosjekt at de setter av minst en dag i året for alle ansatte for å hjelpe til med utviklingen av PictureAid.

Historien om Mpho

HØR HISTORIEN: Mpho er en 15 år gammel jente som støttes av Pictureaid. Hør Kristian Harby fortelle om jenta som drømmer om å bli lege. Foto: PictureAid.com/Kristian Harby

– Stort ansvar

Til nå har Kristian jobbet stort sett alene og han har tatt på seg mye ansvar. Over 100 barn får utdanning takket være PictureAid.

– En kan ikke tulle med skjebnen til mennesker. Jeg gir utdanning tilbake til sårbare, foreldreløse barn i Lesotho som får et håp om en ny fremtid og da må jeg følge opp det, sier han.

Birgitte Brekke

GLAD FOR SAMARBEID: Birgitte Brekke sier det er svært krevende å drive bistandsarbeid. Hun er glad Picture Aid samarbeider med Røde Kors.

Foto: Frivillighet Norge

Fotografen innrømmer villig å ha gått i alle fellene en kan gå i når en starter opp et slikt prosjekt alene, og har mange ganger tenkt på å gi opp. Han er sårbar alene, målet er å bygge organisasjonen om til en solid arbeidsplass.

I Frivillighet Norge opplever de ofte at folk tar kontakt for å få hjelp til å starte opp sin egen bistandsorganisasjon. De oppfordrer dem ofte til å la være.

– Det vi ofte sier er at de bør undersøke om det er en norsk organisasjon som jobber med det temaet de tenker på i det landet de vil jobbe i. Det er svært krevende å starte opp alene, bare det å overføre penger til utlandet er vanskelig og det er ofte en stor korrupsjonsrisiko. En større organisasjon er også en garantist for bærekraften i prosjektet, sier generalsekretær Birgitte Brekke.

Derfor er hun også svært glad for å høre at Kristian i PictureAid samarbeider med Røde Kors.

– Det er veldig fornuftig. De er en seriøs og erfaren samarbeidspartner med høye, etiske standarder. Gjennom å samarbeide med dem unngår han en rekke problemer, og bærekraften blir også ivaretatt, sier hun.

Sosial entreprenør

Men Kristian Harby i PictureAid jobber på en litt annerledes måte enn det som har vært tradisjonen i Norge. Han er sjette generasjon kjøpmann og mener det er naturlig å operere i et marked og skape sin egen arbeidsplass samtidig som han gir penger til utdanning.

– Jeg jobber for å løse et sosialt problem ut fra et markedsmessig perspektiv. Hvis markedet ikke vil ha det, har ikke selskapet livets rett. Heldigvis ser jeg at det finnes et marked for betydningsfull fotokunst, sier Kristian.

Sosialt entreprenørskap er utbredt i Europa og USA, men ikke i Norge.

– I Norge har vi ikke hatt tradisjon for dette, men vi ser et økende antall sosiale entreprenører i Norge. Det er ikke noe galt i det, men det er noe nytt, sier Birgitte Brekke.

Pøbelprosjektet, Fretex og Forskerfabrikken er eksempler på andre bedrifter som driver med sosialt entreprenørskap i Norge i dag.

Om noen år kan kanskje Picture Aid bestå av 10-100-3000 fotografer rundt i hele verden hvor vi kan bidra tilbake til et suppekjøkken i New York, til gatebarn i Øst-Europa og fortsatt jobbe i Lesotho. Hvert bilde skal gjøre noe godt for området det er tatt i.

Kristian Harby

Drømmen for PictureAid

I det gamle fabrikklokalet i Oslo finner Kristian frem bilder han har tatt på sine mange reiser til Lesotho. Bilder han har solgt til selskaper som Stormberg, Visma, TVNorge og Würth. Det har tatt tid å komme dit han er i dag. Målet er å komme mye lenger.

– Drømmen er å omdefinere fotografiets betydning, jeg vil tillegge en dimensjon hvor du kan gjøre noe godt.

Han vil gjøre organisasjonen sin til en kanal der fotografer fra hele verden kan bidra med bilder fra kulturer og samfunn de har besøkt og samtidig bidra til å gi noe tilbake til området der motivene kommer fra.

– Om noen år kan kanskje PictureAid bestå av 10-100-3000 fotografer rundt i hele verden hvor vi kan bidra tilbake til et suppekjøkken i New York, til gatebarn i Øst-Europa og fortsatt jobbe i Lesotho. Hvert bilde skal gjøre noe godt for området det er tatt i, sier Kristian.

Men før han kommer så langt, vil han utvide området som han selv jobber i. Han har begynt å jobbe med å få til et prosjekt med gatebarn i et land i Øst-Europa. Også har han lyst til å få til et prosjekt på Grønland.

– Men jeg har også lyst til å skape noe positivt for Laos, det landet som inspirerte meg og la hele grunnlaget for PictureAid.

Mann med hest

HESTEKAR: Mphale hadde spart et år for å kjøpe hesten Tobake som han måtte betale 350 norske kroner for.

Foto: Kristian Harby / Pictureaid