Petter Birkeland, Heidi Løge og barna ser på et bål
Foto: privat

Her feirer Petter at han overlevde brannen

To og et halvt år etter at han selv stod i full fyr, tenner Petter Birkeland det dyreste bålet i sitt liv. Det er ikke alltid brent barn skyr ilden.

Det er 24.mai 2014 og Petter Birkeland og kona Heidi Løge feirer livet og kjærligheten. Det har gått to og et halvt år siden Petter nesten omkom i en brann på arbeidsplassen. På festen i dag er alle kledd ut som sykepleiere, brannmenn og andre kostymer med ulykkes-tema.

Heidi har en lang, hvit brudekjole som er brent i kanten nede, Petters smokingdress likeså.

Heidi Løge og Petter Birkeland med gjester

Når Heidi og Petter feirer livet og kjærligheten, ber de alle gjestene velge antrekk som har ulykken som tema.

Foto: privat

Petter (45) er en av dem som har hatt marginene på rett side da alt gikk galt. Som har hatt hell i uhell. Som sier glasset er halvfullt og som aldri gir seg. Selv ikke når han er mer død enn levende.

Dagen det går galt

Den 7.november 2011 endres Petters liv brått. Han vet det ikke når dagen starter. Da er han spent. Han tror og håper at dette skal bli en stor og viktig merkedag på jobb.

I dag skal de gjøre siste test på verktøyet Control Cutter som han har funnet opp. Dersom det virker som det skal, kan verktøyet som kutter tjukke ankerkjettinger på sekunder komme i produksjon og ut på markedet. Målet er å unngå alvorlige ulykker i oljebransjen. Inspirasjonen til verktøyet har han fått av Borboun Dolphin ulykken to år tidligere.

Der mistet åtte mennesker livet da båten ble dratt rundt av en ankerkjetting.

Det må være mulig å forhindre slike ulykker, tenker Petter og starter det møysommelige arbeidet fra idé til produkt. Og i dag skal de endelig se om alt er klart for å starte produksjonen, men dagen skal bli uforglemmelig av helt andre grunner.

Testen går etter planen og Petter og arbeidskameratene går inn i lokalet etter at den er ferdig. En skjebnesvanger kombinasjon av gasser som tilføres oksygen, tilfeldigheter og uflaks gjør at det går 52 sekunder før de står i et inferno av flammer.

Lufta brenner. Alt er ild.

Petter løper rett gjennom flammehavet og ut. Han er en levende fakkel.

Jeg ropte «drep meg, drep meg», ikke fordi jeg ville dø, men fordi det var så vondt.

Petter Birkeland

Noen kommer med et brannslukkingsapparat og får til slutt slukket ham.

Seks mann blir hardt skadet den dagen. Verst er det for Petter.

Eksplosjon hos Malm Orstad, Voll i Klepp

En voldsom eksplosjon oppstår 52 sekunder etter at de seks mennene går inn i lokalet der de har testet Petters verktøy. Oksygen blandes med gass i lokalet, arbeidstilsynet konkluderer senere med at eksplosjonen var et uhell. Ingen kan klandres.

Foto: Celie Sirevaag

Når Petter går inn i ambulansen forstår han at han er alvorlig skadet, men han tenker at dette skal han få til. Legen i ambulansen sier han skal få hvile og setter en sprøyte. Senere forteller han Petter at han er hundre prosent sikker på at Petter aldri kommer til å våkne igjen.

Mot alle odds våkner Petter.

Han er blitt en hudløs fugleunge, med tredjegradsforbrenning på 63% av kroppen.

Han får sykehusinfeksjoner og ligger måneder på isolat.

Hjemme er kona Heidi alene med tre redde barn som må takle dette på sin egen måte. Mannen hennes svever lenge mellom liv og død.

Men hun er bare livredd før hun får treffe legen som er den første som har behandlet ham. Når det eneste hun vet er at de andre som var i rommet er hardt skadet og at det er en mann de ennå ikke har klart å identifisere, frykter hun det verste. Hun ber dem se i gifteringen, men vet ikke at de har kappet den av Petters brente hånd.

– Da jeg endelig fikk møte legen støvsugde jeg ansiktet hans for å se hva han egentlig tenkte. Jeg så et ørlite smil. Han sa at de hadde identifisert Petter, han levde og de hadde klart å stabilisere han. Da skjedde det noe i meg. Jeg kjente at jeg stålsatte meg. Har Petter klart det, skal jeg også klare det. Det var merkelig hvordan det snudde, forteller Heidi.

Petter lever. Han er stabil og på vei til brannskadeavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

Hudløs på sykehuset

I tre måneder er Petter innlagt på brannskadeavdelingen.

Her har de siden 1984 tatt hånd om de mest alvorlige brannskadene fra hele landet. Her er de vant med hudløse mennesker, med store sår som er så vonde å stelle at pasienten må få narkose for å få gjort det ordentlig. Behandlingen av alvorlige brannskader er omfattende og krevende.

Men få er så skadet som Petter.

Petter Birkeland på brannskadeavdelingen på Haukeland i Bergen.

Petter har alvorlige og dype brannskader på 63% av kroppen.

Foto: Heidi Løge

Han har dype tredjegradsforbrenninger på store deler av kroppen. Halve hodet og ansiktet er forbrent. Kroppen er full av åpne sår der kroppsvæsken siver ut om ikke de blir lappet. På toppen av det hele får han alvorlige infeksjoner på sykehuset.

Pasienter med alvorlige brannskader kan dø av kvelning dersom de har fått skader som gjør at luftveiene hovner opp. De kan også dø fordi sårflatene blir for store og kroppen ikke klarer å holde på væsken. Livet siver ut gjennom de åpne sårene.

Etter to uker på sykehuset snur den positive utviklingen hos Petter. Situasjonen er kritisk.

Natt til 22.november kan ikke legene gjøre mer. Nå ligger alt hos Petter. Leve eller dø. Natten vil vise hva morgendagen bringer.

En tommelfingerregel er at man legger sammen tallet for hvor stor del av kroppen som er brannskadet med alder på pasienten. Tallet du får til svar, gir prosentrisikoen for å omkomme.

Petter er 42 år når ulykken skjer. Han har tredjegrads forbrenning på 63% av kroppen.

Petter Birkeland og familie

På veggen hjemme henger familiebildet fra før ulykken.

Foto: privat

Petter husker ingenting av det som skjer de første åtte ukene etter ulykken. Heidi er der mye. Når hun kommer inn i rommet går Petter sin puls ned, noe sykehuspersonalet tolker som at han blir beroliget av hennes nærvær. Dette tegnet inspirerer Heidis pågangsmot. Mens Petter ligger på Haukeland, kommer datoen der Petter og Heidi har vært sammen halve livet.

– Legene sa de ikke kunne love at han overlevde, men jeg var krystallklar på at det overhode ikke var aktuelt at han skulle dø. Dette følte jeg med så stor overbevisning at det nesten overrasket meg. Det er spesielt å oppleve at det faktisk er tilfelle at man får uante krefter når det står på, forteller Heidi.

Petter overlever den kritiske natten til 22.november. To dager etter får han besøk av barna for første gang. Barna kommer flere ganger den neste måneden, men besøket like før jul er det første Petter husker.

– Jeg var så medisinert at jeg var usikker på hva som var virkelig og ikke virkelig. Det var til tider både skiløpere og andre ting på rommet mitt. Jeg kranglet med sykepleierne om at de måtte få skiløperne ut av rommet, men den dagen like før jul ungene kom opp – det husker jeg.

Klipp fra Drømmeturen, episode 2:6

Se Petter fortelle om ulykken og private opptak fra sykehuset. Klipp fra «Drømmeturen» der Petter og Heidi prøver å nå toppen av Jebel Toubkal, den høyeste toppen i Atlasfjellene sammen med Cecilie Skog og Aleksander Gamme. Vises på NRK1, 7.oktober klokka 19.45. Foto: Odd Arne Olderbakk og Benjamin Hjort, redigering André Marton Pedersen.


– Den smerten som jeg har vært gjennom, alt jeg har vært gjennom gjør meg ikke noe, det som gjør meg vondt er den smerten alle rundt meg har hatt, men den omsorgen som har blitt vist har vært fantastisk, forteller Petter.

Den lange veien tilbake

Når Petter endelig kan begynne å trene finner han fokus. Han vet hvor han skal og han gir seg ikke. Trener dobbelt så mye som fysioterapeuten har bedt ham om. Han har spilt håndball på Viking og SiF i mange år. Uten treningen han hadde i kroppen før ulykken, hadde han neppe overlevd. Treningsbakgrunnen gjør også at han vet hva han må gjøre. Hvor hardt han må trene.

Men han visste ikke hvor hardt skadet han var.

– Vi er jo litt rare der vi mennesker. Vi er opptatt av det vi kan håndtere og så legger vi vekk resten. Jeg var opptatt av at jeg kunne bruke hendene og hadde problemer med øyet, jeg tenkte ikke så mye på det andre.

I 2011 døde 52 personer i arbeidsulykker i Norge. Det var utrolig nært at det ble flere, men de seks mennene som blir skadet i denne ulykken overlever. Lettelsen er stor når Petter får vite at verktøyet hans ikke tok livet av noen.

Senere konkluderer også arbeidstilsynet med at det ikke var Control Cutter som forårsaket eksplosjonen. Et hendelig uhell.

Midt i kampen for å bygge opp seg selv igjen, begynner Petter å bygge opp igjen sin egen arbeidsplass, få firmaet bak Control Cutter opp å stå igjen.

Og midt i alt har kollegene hverandre. Tjerand Tveit som Petter jobber tett sammen med, ble 50% brannskadet.

- Det var godt at vi hadde hverandre, Tjerand og jeg, like brente og fæle. Det var mye latter, tårer og samtaler. Vi har gått stegene sammen.

Hjemme igjen

Petter er tre måneder på sykehus før han kommer hjem igjen. 19 kilo lettere, uten hud, uten muskler, men med en indre kraft som alle raskt kjenner igjen.

Drømmeturen, sesong 2 (2:6)

Da Petter lå på sykehus fryktet han at han aldri skulle komme seg ut på tur igjen. Men Cecilie Skog og Aleksander Gamme tok Petter og Heidi på Drømmetur i Marokko. Programmet ser du på NRK1 07.oktober klokka 19.45 eller i NRK Nett-tv.

Foto: Benjamin Hjort / NRK

Barna begynner å sove godt om nettene igjen. Pappa har kommet hjem.

Den første tiden hjemme er hard, men etterhvert fin. Det går mye tid til sårstell og trening, men Petter og Heidi har hverandre og bruker mye tid sammen. Etter hvert kan Petter gå på tur. Omtrent hver eneste sti de kan finne blir brukt i opptreningen.

– Forholdet mellom Petter og meg er sterkt. Det er ubrytelig. Det har vært tøft og utfordrende, med mye turbulens. Men den tiden vi var ute sammen og gikk på tur var magisk. Da hadde vi mange gode samtaler og vi nøt livet, forteller Heidi.

– Vi har sett hvilket forhold vi har og hvor glade vi er i hverandre. Heidi har vist seg som en klippe, vært et fantastisk menneske i det vi gikk gjennom, jeg hadde ikke klart meg uten henne.

Heidi ser på mannen sin. Med hår på halve hodet og tydelige arr. De er svakere, men borte blir de aldri. Fremdeles sliter han med det ene øyet. Han mangler underhudsfett på store deler av kroppen og får fort smerter. Huden er lite elastisk. Fremdeles er det flere operasjoner igjen.

Vi må jo se litt brukt ut når vi forlater denne jorden, det har jeg fått til!

Petter Birkeland

– Man skulle tro utseende betydde mer, men det betydde virkelig ingenting. Det er fint å se den transplanterte huden til Petter. At den er sterk, holdbar og forlenger livet hans. Den bevitner hvilken bragd det er at Petter har gjennomlevd alt dette. Jeg er virkelig stolt av mannen!

– Jeg tror et slikt traume gjør noe med deg, at det setter spor og vi har jobbet med at det kan bli noe positivt. Jeg tror at når barna vokser opp så har de en spesiell ballast. Det var jo dumt at jeg måtte brennes for at de skulle få den ballasten, men det får så være!

Et bål til 1,8 millioner kroner

Petter Birkeland og Heidi Løge

Petter og kona Heidi feirer at de kan fortsette livet sammen.

Foto: privat

24. mai 2014 samler Petter og Heidi familie og venner. I to og et halvt år har Petters finger vært ringløs.

Nå skal ringen som ble kuttet av på sykehuset på plass igjen. Den er sveiset sammen igjen og skal tilbake på fingeren der den hører hjemme.

For Petter og Heidi vil feire at de har hverandre.Ved å få ringene på igjen vil de vise takknemligheten for at de kan fortsette livene sine sammen.

Reisen de har vært gjennom etter brannen markeres med et bål. De kostbare og livsnødvendige kompresjonsdraktene som har trykket huden til Petter på plass er ferdige med jobben. Draktene han har måttet gå med hver eneste dag i to år, skal han nå endelig kvitte seg med.

Control Cutteren er i produksjon. Petter og Heidi er begge tilbake på jobb. Livet er aller mest hverdag. Men i dag er det fest.

Nå skal de markere at dette kapittelet er over. Petter tenner på og bålet flammer opp. Kompresjonsdrakter til 1,8 millioner kroner går opp i røyk og livet går videre.

Petter Birkeland tenner bål

To og et halvt år etter at Petter nesten omkom i en brann på arbeidsplassen feirer han livet på denne måten.

Foto: privat