Hopp til innhold

15 glutenfrie kaker og desserter

Hvordan bake kaker og lage dessert uten å bruke hvetemel? «Ukas ønskeoppskrift» er en samling glutenfrie kaker og desserter.

Heftig sjokoladekake

Lise Finckenhagens glutenfrie – men heftige – sjokoladekake.

Foto: Hanne Hoftun / NRK

Gateau Marcel

Gateau Marcel fra «Munter mat».

Foto: Fra tv-serien Munter mat (Spise med Price) / DR
Konfektkake à la Imperial

Konfektkaka som har fått navnet sitt fra et hotell i Wien. Originaloppskriften er før øvrig hemmelig.

Foto: Nora Holter Moi / NRK
Sjokoladekake i langpanne

Sjokoladekake fra kokebokforfatter Gunhild Lovise Maudal.

Foto: Elisabeth Tønnessen
Sjokoladeis

Vegetarblogger Mari Hult sin is er uten gluten, og også uten egg, meieriprodukter, nøtter og soya.

Foto: Mari Hult
Suksessterte

Suksessterte fra Lise Finckenhagen.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

På våre Instagram- og Facebook-kontoer spurte NRK Mat denne uka hva leserne ønsker seg på matsidene. Glutenfritt var et av ønskene. Så her er den – ukas ønskeoppskrift er glutenfrie kaker og desserter.

Aller først er oppskriften som hører til bildet øverst i denne saken. Lise Finckenhagen har lagd en rekke oppskrifter i ulike NRK-programmer. En av dem, fra Nitimen, kalte hun «heftig sjokoladekake». Kaka er for øvrig omtrent den samme som de danske brødrene Adam og James Price lagde i sesong 6 av «Munter mat» og kalte «Gateu Marcel».

Fortsetter vi i sjokoladens verden, finnes det flere alternativer. Hotell Imperial i Wien har gitt navn til ei kake, som for øvrig holder seg lenge hvis den oppbevares kjølig. Kanskje like greit, siden det er både en halvkilo marsipan, 200 gram smør og tre-fire sjokoladeplater i den.

I 2011 ga Gunhild Lovise Maudal ut en bok med oppskrifter fri for både gluten og laktose. I den forbindelse delte hun noen oppskrifter med NRK Mat – blant annet ei langpannekake, som du også kan lage muffins av.

Isoppskriften under den er laga av vegetarblogger Mari Hult. Og du trenger ikke ismaskin for å lage den.

Lise Finckenhagen har i tillegg til den heftige sjokoladekaka lagd suksessterte som er glutenfri, også den i Nitimen.

Andre kaker og desserter er kanskje vanskelige å tenke seg uten hvetemel. Vi har imidlertid funnet noen eksempler på det også. Den første er uten alt!

Og til slutt – det finnes mange glutenfrie desserter hvor det ikke er nødvendig å erstatte hvetemelet med noe som helst. De inneholder jo ikke mel i utgangspunktet.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Andreas Viestad lager sorbé på to måter

VIDEO: Andreas Viestad lager eplesorbé ved hjelp av is og salt. Til slutt i videoen får du også se at han lager pæresorbé av en boks hermetiske pærer.

Trio panna cotta

Pascals trio panna cotta har tre ulike geleer.

Foto: Espen Hobbesland / NRK

Frukt og bær er én mulighet. Andreas Viestad er en av kokkene som har lagd fruktdessert for NRK.

Den kjente konditoren Pascal Dupuy er en av kokkene som har lagd dessert i TV-programmet Førkveld. Verken panna cottaen – med tre ulike geleer – eller marengsen hans inneholder noen ingredienser med gluten.