På våre Instagram- og Facebook-kontoer spurte NRK Mat denne uka hva leserne ønsker seg på matsidene. Glutenfritt var et av ønskene. Så her er den – ukas ønskeoppskrift er glutenfrie kaker og desserter.
Aller først er oppskriften som hører til bildet øverst i denne saken. Lise Finckenhagen har lagd en rekke oppskrifter i ulike NRK-programmer. En av dem, fra Nitimen, kalte hun «heftig sjokoladekake». Kaka er for øvrig omtrent den samme som de danske brødrene Adam og James Price lagde i sesong 6 av «Munter mat» og kalte «Gateu Marcel».
- OPPSKRIFT: Heftig sjokoladekake
- OPPSKRIFT: Gateu Marcel
Fortsetter vi i sjokoladens verden, finnes det flere alternativer. Hotell Imperial i Wien har gitt navn til ei kake, som for øvrig holder seg lenge hvis den oppbevares kjølig. Kanskje like greit, siden det er både en halvkilo marsipan, 200 gram smør og tre-fire sjokoladeplater i den.
- OPPSKRIFT: Konfektkake à la Imperial
I 2011 ga Gunhild Lovise Maudal ut en bok med oppskrifter fri for både gluten og laktose. I den forbindelse delte hun noen oppskrifter med NRK Mat – blant annet ei langpannekake, som du også kan lage muffins av.
Isoppskriften under den er laga av vegetarblogger Mari Hult. Og du trenger ikke ismaskin for å lage den.
- OPPSKRIFT: Sjokoladekake i langpanne
- OPPSKRIFT: Sjokoladeis
Lise Finckenhagen har i tillegg til den heftige sjokoladekaka lagd suksessterte som er glutenfri, også den i Nitimen.
- OPPSKRIFT: Gul påskekake (suksessterte)
Andre kaker og desserter er kanskje vanskelige å tenke seg uten hvetemel. Vi har imidlertid funnet noen eksempler på det også. Den første er uten alt!
- OPPSKRIFT: Vafler uten melk, egg, hvete, havre, gluten og soya
- OPPSKRIFT: Glutenfri bløtkake
- OPPSKRIFT: Glutenfritt sukkerbrød
- OPPSKRIFT: Glutenfrie pannekaker
- OPPSKRIFT: Glutenfrie pepperkaker
Og til slutt – det finnes mange glutenfrie desserter hvor det ikke er nødvendig å erstatte hvetemelet med noe som helst. De inneholder jo ikke mel i utgangspunktet.
Artikkelen fortsetter under videoen.
Frukt og bær er én mulighet. Andreas Viestad er en av kokkene som har lagd fruktdessert for NRK.
Den kjente konditoren Pascal Dupuy er en av kokkene som har lagd dessert i TV-programmet Førkveld. Verken panna cottaen – med tre ulike geleer – eller marengsen hans inneholder noen ingredienser med gluten.
- OPPSKRIFT: Trio panna cotta
- OPPSKRIFT: Pascals marengs