Hopp til innhold

Her er kokebøkene du bør ønske deg til jul

Hvis det skal ligge en kokebok under årets juletre, bør den handle om kjøtt, suppe, pasta eller sunn mat, mener kokkene som har kåret årets fem beste kokebøker.

Kokebøker utgitt i 2015

Et knippe av kokebøkene som kom ut i året som gikk.

Foto: Einar Espeland / NRK

Stig Juelsen

Stig Juelsen.

Foto: Einar Espeland / NRK

– Han er litt som Jamie Oliver. Han får deg overbevist om at maten han lager, som ser komplisert ut, er dødsenkel å lage, sier Steffen Engelhard om Kjartan Skjeldes bok «Verdens beste familiekokebok».

Sammen med Stig Juelsen har Engelhard gått gjennom en god andel av kokebøkene som kom i 2015 og listet opp fem favoritter.

Engelhard har bakgrunn som rådgiver for kokkelandslaget, mens Juelsen har gitt ut kokebok, delt oppskrifter med NRK Mat og vært kjøkkensjef på Stavanger-restauranter. Begge er kokker.

NRK har bedt dem kåre årets beste kokebøker. Her er lista:

5. Den store kjøttkokeboka – Andreas Viestad

Den store kjøttkokeboka – Andreas Viestad

Den store kjøttkokeboka – Andreas Viestad (Cappelen Damm).

Foto: Einar Espeland / NRK

Viestad tar for seg dyret fra øre til hale. Engelhard mener utgivelsen utvider horisonten til den som elsker kjøtt.

– Vi kan spise alt på dyret, men vi har hengt oss opp i ytrefilet og indrefilet. Viestad er blitt en veldig flink matjournalist, er god med bøker, og oppskriftene sitter bedre og bedre for hvert år, sier Juelsen.

4. Gryta hennar mor – Bodil Nordjore

Gryta hennar mor – kjøtsupper frå heile Noreg – Bodil Nordjore

Gryta hennar mor – kjøttsupper frå hele Noreg – Bodil Nordjore (Bakeverkstedet).

Foto: Einar Espeland / NRK

Nordjore har gitt ut en rekke kokebøker, og samla sett er det som en serie. Oppskriftene er alltid gode, mener Juelsen.

– Alle bygder har ei kjøttsuppe. Ingrediensene er vann, kjøtt grønnsaker og hvetemel. Bodil er dronninga, og hun speiler lokale tradisjoner i Norge, sier Engelhard.

3. Pasta og pizza – Dag Tjersland

Pasta og pizza – pluss litt risotto og sånt – Dag Tjersland

Pasta og pizza – pluss litt risotto og sånt – Dag Tjersland (Font).

Foto: Einar Espeland / NRK

Nordmenn får aldri nok av Italia, mener Juelsen, og denne boka er en god inngang til matlaging derfra.

– Pizza, pasta og risotto er noe av det letteste som finnes. Det er husmannskost, men italienerne har vært så gode til å markedsføre det, sier han, mens Engelhard umiddelbart får lyst til å reise til Italia for å spise.

2. Kokkelære – Tom Victor Gausdal

Kokkelære – den store kokeboka – Tom Victor Gausdal

Kokkelære – den store kokeboka – Tom Victor Gausdal (Forlaget Press).

Foto: Einar Espeland / NRK

Gausdals siste kokebok kan godt brukes på kokkeskolen, mener Stig Juelsen.

– Denne mener jeg alle matbloggere i hele Norge burde ha. Alt står her. Du kan bruke den som oppslagsverk, mener han.

Engelhard synes boka er fantasifull, og motiverende, særlig for unge kokker, og at den er full av flotte retter med gode råvarer.

1. Verdens beste familiekokebok – Kjartan Skjelde og Berit Nordstrand

Verdens beste familiekokebok – Kjartan Skjelde og Berit Nordstrand

Verdens beste familiekokebok – Kjartan Skjelde og Berit Nordstrand (Gyldendal).

Foto: Einar Espeland / NRK

Kokeboka som troner øverst er skrevet i samarbeid mellom en kokk og en lege. Oppskriftene i boka er Skjeldes, mens Nordstrand har gitt kokken føringer. En type samarbeid Stig Juelsen i utgangspunktet er skeptisk til.

– Vi kokker er opptatt av smak, mens legen er mindre opptatt av smak og mer av hva som er sunt. Men jeg har testa mange av oppskriftene, og dette er bra. Det er hennes utfordringer, som han løser, sier Juelsen.