Ekspertene har fra før fastslått at nordmenn er så glad i taco fordi retten gir så veldig mange ulike valgmuligheter. Matredaksjonen har gått gjennom oppskrifter som på ulike vis er inspirert av «taco-kontinentet» Sør-Amerika, og funnet fram til åtte stykker som absolutt skiller seg fra det mange nordmenn kaller taco. Men likevel: Er det fredag, kan du sette én av disse på bordet, og fremdeles kalle det fredagstaco. Vel bekomme!
Taco av svin
I «norsk taco» er det kjøttdeig av storfe. Men svin, og især svinenakke, egner seg ypperlig. I den første oppskriften kvernes svinenakke til kjøttdeig, mens kjøttstykket i den andre kokes i stykker og dermed får navnet pulled pork.
- OPPSKRIFT: Pulled pork taco
Kjøttfri taco
Nei, det må ikke være kjøtt i taco. I Sør-Amerika er det plass til kjøttland som Argentina, men også land hvor kjøtt en svært eksklusiv, dyr og utilgjengelig råvare. Kanskje er det dette som har gitt så mange gode alternativer med bønner og linser?
Begge våre kjøttfrie oppskrifter er også veganske, det vil si at de ikke inneholder produkter fra dyr i det hele tatt. I den første er soyaprotein krydra med tacokrydder og grilla før den havner i tortillaen, mens det er linser som er den viktigste proteinkilden i den siste.
- OPPSKRIFT: Fajitas med soya fra grillen
Taco med fisk
Med tanke på hvor tilgjengelig fisken er for nordmenn, burde kanskje flere spist fredagstaco med råvarer fra havet? Ceviche av torsk henter inspirasjon fra Peru, mens Lise Finckenhagen bruker laks i sin fredagstaco. Tina Nordström tar seg bryet med å fritere flyndre før den får bli tacomåltid.
- OPPSKRIFT: Ceviche av råmarinert torsk
- OPPSKRIFT: Laksetaco fra Lise Finckenhagen
- OPPSKRIFT: Tinas taco med tempurafritert flyndre
«Helnorsk» taco
Tortilla er bytta ut med lompe eller potetkake, og den fylles med rotnorske grønnsaker som gulrot, selleri, purre, og kålrot.
- OPPSKRIFT: Taco med rotgrønnsaker
Se også: Slik lager du ditt eget tacokrydder | På denne måten lykkes du med tortillabaksten