Oppskriften på sitronterte à la Marco Pierre White er en av de aller mest populære på NRK Mat noensinne. Den kommer fra det svenske TV-programmet Niklas' mat, som NRK har sendt flere sesonger av.
Programmet med det flotte bakverket i gikk første gang på norsk TV i 2011.
- OPPSKRIFT: Sitronterte à la Marco Pierre White
- LES OGSÅ: Denne kaka er grunnen til at Niklas blei kokk
Men samtidig som kaka er populær, oppfattes den også som vanskelig. Matredaksjonen har ikke turt å prøve, men flere lesere har skrevet til oss om oppskriften. De følger den til punkt og prikke, men får den ikke så fin som Niklas Ekstedt greier i programmet.
– En vanskelig oppskrift
Et googlesøk på oppskriften og dens opphavsmann, Marco Pierre White, viser at det finnes flere utgaver av en og samme terte. Men vi vil vite hvilken som er aller best.
Derfor vil vi ha din hjelp. Hvordan skal målene være for at kaka blir perfekt? Del dine erfaringer med oss på Facebook-sida vår, Instagram-kontoen eller send en e-post til NRK Mat.
– Sitronterte er vanskelig, fastslår Lise Finckenhagen, som hver uke lager mat på radio og NRK P1+.
Hun oppfordrer til å veie mer på kjøkkenet, og kommer her med sine forklaringer på hvorfor det er vanskelig å bake sitronterte etter akkurat denne oppskriften.
1. Eggene er oppgitt i antall
Egg selges i fire ulike størrelser. «Bake-egget» veier 63 gram med skall, ifølge Finckenhagen. I vanlige eggpakker finnes det egg som veier 63 gram, men også 73 gram – og alt mellom der. I oppskriften er det totalt ti egg og én eggeplomme. Med andre ord kan du få store variasjoner i mengden egg i kaka, alt etter hvor store egg du har.
2. Hvetemel og melis er oppgitt i desiliter
Det er fire desiliter hvetemel i oppskriften. En desiliter hvetemel veier ifølge omregningstabellen fra matoppskrift.no 60 gram. En desiliter melis veier det samme. Men dersom melet eller melisen i posen din har falt sammen, får du mer enn 60 gram på én desiliter.
3. Sitronene er oppgitt i antall
I oppskriften skal det være skallet fra tre økologiske sitroner, og saft fra fem sitroner. Men hvor mye saft er det i en sitron? Noen sitroner har mye saft, mens andre er tørrere. Mange kokker anbefaler økologiske sitroner til retter hvor sitronskallet skal brukes. Årsaken er at økologiske sitroner ikke er utsatt for sprøytemidler. Men smaken er også annerledes, ifølge Finckenhagen.
– Økologiske sitroner gir en mer sødmefull smak. De er mer aromatiske og runde, mener hun.
4. Det er ikke oppgitt eksakte mål på kakeform
I oppskriften er det oppgitt at «mengdene i denne oppskriftene er ganske store. Har du en liten form, er det nok til to sitronterter». Så det er rimelig å anta at det er en stor springform som skal brukes. Men hvor stor? Og hvor små, hvis du bruker to små former?
– Størrelsen på forma har selvsagt betydning for hvor høy kake du får, forklarer Finckenhagen, som sjøl sier at hun elsker de høye kakene.