Rødvinsaus

Når vinen koker inn, så blir alle smakene forsterket. Bruk en vin som ikke har for sterk smak i utgangspunktet.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Enkel rødvinssaus og knallgod peppersaus

Rødvinssausen og peppersausen har samme utgangspunkt. Lise Finckenhagen serverer peppersausen til vilt.

Slik gjør du

Rødvinssaus

Finhakk sjalottløken og ha det i en liten kasserolle. Tilsett vinen og la det koke inn til 1/3, tilsett kraften og la det småkoke i 5 minutter.

Visp inn smøret og smak sausen til med salt, pepper og en klype sukker. Jevn eventuelt sausen med litt maisenna.

Peppersaus til vilt

Rist først hele pepperkorn et par minutter i en tørr og varm stekepanne. Da vil pepperen bli både mildere og rundere på smak i tillegg til å bli mer aromatisk. Sikt den knuste pepperen igjennom en fin sikt slik at «pepperstøvet» ikke blir med i sausen.

Ha rødvin og sjalottløk i en kasserolle. La det koke inn til 1/3 mengde. Tilsett kraft og la det koke videre i 5 minutter. Visp inn sennep, ripsgelé og smør. Smak sausen til med salt og tilsett knust pepper.

Tips

Les også: Lises sausetips

Kilde: Lise Finckenhagen i «Jacobsen» på NRK P1+