Kokk Hans Ørstavik ager tradisjonell fårikål.

Kokk Hans Ørstavik viser deg hvordan du lager tradisjonell fårikål.

Fårikål fra kokkelæreren

De aller fleste som har prøvd, synes ikke det er vanskelig å lage Norges nasjonalrett. Kokkelærer Hans Dahl Ørstavik gir deg sin oppskrift på perfekt fårikål – og forteller hvordan du enkelt gjør den glutenfri.

Slik gjør du

Til fårikål kan du bruke kjøtt fra bog, lår eller lammekoteletter. Del opp kjøttet i passe stykker, hvis du da ikke kjøper det ferdig delt opp.

Skjær kålet i båter som henger sammen med stilken. Du kan også skjære bort stilken, og dele kålet i grove biter.

Legg kål og kjøtt lagvis, gjerne i en vid gryte. Ørstavik begynner med kål. Strø litt mel mellom lagene. Dette er for at kraften skal tykne.

Ha i hel pepper, og hell over vann.

Kok opp, og la det småkoke i mellom en og en halv og to timer. Kjøttet skal være så godt kokt at det løsner fra beina.

Tips

En pepperkoker, en liten beholder av stål, gjør at pepperen lett kan fjernes nå fårikålen skal serveres. Til en voksen person beregner du mellom 350 og 400 gram kjøtt.

Vannmengden i denne fårikåloppskriften gjør at du får mye kraft i gryta. Hvis du ikke vil ha så mye kraft, kan du bruke mindre vann. Du må imidlertid ha noe vann i gryta, ellers svir fårikålen seg, sier Ørstavik. Bruker du lite vann, må du følge med på at det ikke koker tørt underveis.

Kilde: Hans Dahl Ørstavik