Lutefisken blir veldig god hvis du steker den i langpanne i ovnen.
Beregn nesten en kilo lutefisk per mann. Det høres mye ut, men du skal bare se at det går med.
Legg lutefisken med skinnet ned i en langpanne. Strø over salt, ca en halv spiseskje per kilo.
Hvis du liker den ekstra fast i fisken kan du la fisken ligge en time i langpannen før du setter den i ovnen.
Dekk over med aluminiumsfolie. La fisken stå midt i stekeovnen ved 225 grader i 30-40 minutter. Hell kraften forsiktig av.
|
Bacon er essensielt til lutefisk. |
Tilbehør
Bacon er viktig tilbehør. Stek baconet slik at det blir saftig og godt. Smelt smør og bland i.
Ertestuing (4 pers)
3 dl tørre grønne erter
vann
1 dl melk
1 ss hvetemel
1 ts salt
La ertene ligge i vann natten over. Kok dem møre i nytt vann så mye at det dekker ertene. Lag jevning av melk og hvetemel. Rør inn jevningen og la stuingen koke 5-6 minutter. Smak til med salt. Rett før servering ha i en klatt med smør.
Hvis ikke du er så glad i ertestuing, som er anbefalt tilbehør, kan du bruke kålrotstappe.
Kålrabistappe
Det er mange måter å lage kålrabistappe på. Her er en luksusutgave:
Kålrot
vann
salt
muskat
Skrell kålroten og del den i passe terninger. Disse dampkokes med minst mulig vann. Etter at de er kokt, dampes de godt. Deretter stampes eller males de til mos. Tilsett litt salt og revet muskatt etter smak. Deretter tilsettes en passende mengde kremfløte (du kan også bruke melk). Gi det hele et forsiktig oppkok før servering. Du kan erstatte litt av kålroten med litt gulrot eller poteter hvis du vil ha litt variasjon eller ønsker en litt mildere smak.
Av
Sissel Rinde