skilleFrokost-TV oppskrifterskilleQUIZ!skilleMat med Tinaskille_slutt
Julemat 3_1
Her er du: NRK.no > Mat > Julemat
 
 
 Skille

Lutefisk i ovn

Lutefisken blir veldig god hvis du steker den i langpanne i ovnen.

Publisert 06.12.2001 16:19.
Beregn nesten en kilo lutefisk per mann. Det høres mye ut, men du skal bare se at det går med.

Legg lutefisken med skinnet ned i en langpanne. Strø over salt, ca en halv spiseskje per kilo.

Hvis du liker den ekstra fast i fisken kan du la fisken ligge en time i langpannen før du setter den i ovnen.

Dekk over med aluminiumsfolie. La fisken stå midt i stekeovnen ved 225 grader i 30-40 minutter. Hell kraften forsiktig av.

Bacon er essensielt til lutefisk.

Tilbehør

Bacon er viktig tilbehør. Stek baconet slik at det blir saftig og godt. Smelt smør og bland i.

Ertestuing (4 pers)

3 dl tørre grønne erter
vann
1 dl melk
1 ss hvetemel
1 ts salt

La ertene ligge i vann natten over. Kok dem møre i nytt vann så mye at det dekker ertene. Lag jevning av melk og hvetemel. Rør inn jevningen og la stuingen koke 5-6 minutter. Smak til med salt. Rett før servering ha i en klatt med smør.

Hvis ikke du er så glad i ertestuing, som er anbefalt tilbehør, kan du bruke kålrotstappe.

Kålrabistappe

Det er mange måter å lage kålrabistappe på. Her er en luksusutgave:

Kålrot
vann
salt
muskat

Skrell kålroten og del den i passe terninger. Disse dampkokes med minst mulig vann. Etter at de er kokt, dampes de godt. Deretter stampes eller males de til mos. Tilsett litt salt og revet muskatt etter smak. Deretter tilsettes en passende mengde kremfløte (du kan også bruke melk). Gi det hele et forsiktig oppkok før servering. Du kan erstatte litt av kålroten med litt gulrot eller poteter hvis du vil ha litt variasjon eller ønsker en litt mildere smak.

Av Sissel Rinde


Tina Nordström

Alle Tina Nordströms oppskrifter finner du her.

Kokke-Lise

Alle Lise Finckenhagens oppskrifter finner du her.



Lars Barmen

Lars ledet Barmeny som gikk i over fem år på NRK. Se oppskriftene her.

Eide og Morris

Linda Eide og en Morris finner nisjer innen matlaging i vårt langstrakte land.

 
GÅ TIL OPPSKRIFTENE

Kylie Kwong

En av Australis mest populære kokker som tilbereder kinesisk mat som du aldri har sett det før.

 

Gastronomi

Henry Notaker leder vei i den gastronomiske verden. Se programmene og mer her.

Kokkekamp

Programmet der det ble konkurrert om matretter. Oppskriftene finner du her.

Pix
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no