Kjøttpaier

Oppskriften er til én kjøttpai.

Foto: NRK

Kjøttpai

Bruk paiskallet som form, og lag en smakfull kjøttpai fra 1700-tallet.

Slik gjør du

Paiskall

Kok opp vann og rør inn smør. Bland det sammen og kok opp på nytt.

Rør sammen mel, egg og en eggeplomme, spar eggehviten til senere. Rør inn det kokende vannet og bland til en jevn deig.

La deigen hvile til den er behagelig å håndtere og kna den så i 10 min. La den hvile i 5 min. Kjevl ut deigen til en 1 cm tykk leiv. Skjær ut en sirkel på ca 20 cm i diameter. Dette er bunnen på paien. Skjær ut en ny sirkel i samme størrelse til toppen.

Så skal du forme veggene. Kjevl ut en leiv på ca 70 cm lengde og 1 cm tykkelse. Renskjær kantene med kniv slik at du har et rektangulært stykke på ca 70cm x 8cm x 1cm.

Nå har du de tre hoveddelene til paiformen. Sett disse et kjølig sted, jo lengre tid de får til avkjøling jo stødigere blir det. Kjelv ut resten av deigen til en tynn leiv. Av denne skjærer du ut blader, border og andre dekorelementer. La også disse avkjøles. Når deigen har fått hvilt er det på tide å montere og forbake. Pensle kantene med eggehvite, fest kanten på bunnen, og dekorer kantene. Lokket skal ikke monteres på men stekes for seg selv.

Dekorer lokket. Før delen skal stekes er det lurt å fylle formen med tørre erter eller lignende for å unngå at formen mister fasongen under steking. Stek i bakerovnen til kantene har fått en lys brun farge og deigen føles stødig.

Kjøttfyll

Skjær opp kjøttet i små biter. Brun det sammen med løk og smør i en gryte. Ha på kavring, krydder og vann. La det koke inn til all veske er borte, og kjøttet begynner å bli mørt i ca. 30-60 min.

Ha fyllet i paiskallet. Pensle kantene med eggehvite for å feste lokket på paien.

Tips

For å få en blank overflate, kan hele paien pensles med egg.