Kulturhuset i NRK P2 har bedt innvandrere nominere ingredienser som er typiske for sitt opphavsland. Ingrediensene ble satt sammen til en ny matrett av kjøkkensjef Magne Christensen ved Gastronomisk Institutt i Stavanger.
- OPPSKRIFT: Nye Norges Nasjonalrett
Ble dandert som taco
Den polske surkålen skapte tidlig hodebry for kjøkkensjef Magne, som ellers måtte forene pakistansk koriander, somalisk kummin, irakisk tørket lime, vietnamesisk vannspinat og svensk potet. Etter en god del tankearbeid endte kjøkkensjefen på en form på retten som nikker vennlig til den norske fredagskveldens ukronede matkonge: Tacoen.
Potetene ble most og blandet med kumminfrø og stekt som potetlefser. Laksen ble marinert med tørket lime og stekt lett i panne, med biter av vannspinat. Korianderen kom til sin rett, både som frisk garnityr og som utgangspunkt for en majones, tilsatt surkål.
Dette ble lagt i potetlefsen og servert som wrap.
«Nytt, annerledes og godt»
Et lite panel ble samlet for å smake på det ferdige resultatet. Fire barn fra SIS barnehage på Ullandhaug, samt to av deltagerne fra «nominasjonsprosessen», Saleema Jama fra Somalia og Farouk al-Kasim, fra Irak.
En spent kjøkkensjef serverte sin nye rett, men fikk umiddelbart lovord i retur. Kjempegodt! sa barna, Farouk og Saleema var enige. Dette smakte nytt, annerledes og godt!
Oppskriften på Nye Norges Nasjonalrett sendes nå til landbruksminister Sylvi Listhaug, som har bedt om forslag til regjeringens nye kåring av Norges offisielle nasjonalrett.
Kanskje kan Nye Norges Nasjonalrett bli Norges nye Nasjonalrett? Her får du i alle fall oppskriften og kan gjøre opp din egen mening.