Bodil Nordjore lager gravet ørret

En fisk, en god kniv og en pinsett. Se hvordan du fikser fisken (Video: Britt Boyesen)

Gravet ørret

Den billigste fisken kan bli den beste. Bodil Nordjore deler gjerne sin oppskrift på gravet ørret som smelter i munnen.

Slik gjør du

Gjør klar en langpanne. Dekk den med aluminiumsfolie først og så et lag med matpapir.

Skjær av hodet på fisken og halestykket ved gatthullet. Da får du et jevnt stykke.

Legg kniven tett inntil ryggbeinet. La kniven følge beinet fram til enden på fiskestykket. Skjær bort ryggbeinet og bukfettet. Skjær bort de lange beina langs buken. Plukk bort resten av beina med en pinsett (se video).

Bruk halvparten av akevitten, sukkeret, saltet og pepperen på den ene halvdelen. Dekk den med dill. Så lager du den andre fileten på samme måte. Legg filetene dill-mot-dill.

Pakk fisken først inn i matpapiret. Sørg for at det er minst mulig luft i pakken. Deretter pakker du den inn i aluminiumsfolien. Legg fisken i press. Gjerne med ei trefjøl og en kilo med sukker som vekt. Sett fisken kjølig. Snu fisken daglig. Den er ferdig etter 3–4 dager.

Tips

  • Det er ikke noe nederlag å kjøpe ferdige fiskefileter, men det blir mye dyrere.
  • Bodil kjøper gjerne regnbueørret fra frysedisken. Den er gjerne mindre enn ørreten eller laksen de har i ferskvaredisken. Dessuten er den billigere hvis du velger First Price-fisken.
  • Hvis du kjøper fersk fisk, må du fryse den gravde fisken når den er ferdig etter 3–4 dager. Det er for å være sikker på at det ikke er noen parasitter i fisken.
  • Akevitt eller konjakk? Det er også en smakssak. Bodil mener konjakken gir fisken en litt søtere smak.
  • Du kan lage en god kraft av fiskeavskjæret.
  • Sennepssaus hører med til gravd fisk.

Oppskrift: Sennepssaus

Kilde: Bodil Nordjore/Britt Boyesen(NRK)