Potetlefser fra Kjell Løkken

Potetlefser kan gjerne fryses, og er nydelig til blant annet rakfisk, spekemat, brunost og lutefisk.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Potetlefser

Lefser er mer enn bakst, det er et håndverk. Kjell Løkken i Vågåmo deler både oppskrift og framgangsmåte.

Slik gjør du

Kok potetene møre. Kjell Løkken maler potetene (seinere potetmassen) gjennom kverna to ganger for å få deigen seigere. Saltet strøs over mens potetene males.

Bland inn melet i potetmassen litt etter litt. Bruk gjerne miksmaster med eltekrok, og elt godt. Deigen kan bli enklere å håndtere hvis den får hvile litt.

Del opp i passende runde boller, og trykk dem flate. Kjevle ut bollene til store, to millimeter tykke leiver, som passer til steiketakka.

Takka må være godt oppvarma. Bruk fingrene og press inn rundt ytterkanten for å unngå at de sprekker. Dette må du gjøre flere ganger mens du snur og vender underveis. Bruk fløygen (en flat lefsepinne) og vend lefsa flere ganger på takka, så den steikes på begge sider, i mellom ett og to minutter.

Kost overskuddsmelet av lefsa før den løftes av, og legges på et stort bomullsklede eller laken. Legg gjerne lefsene oppå hverandre til avkjøling.

Brett dem sammen. Potetlefser kan gjerne fryses. Lefser er nydelig til blant annet rakfisk, spekemat, brunost og lutefisk.

Tips

Kilde: Kjell Løkken i Dampbageriet i Kristiansand i TV-programmet #nrkjulebakst