Slik gjør du
Smelt smøret. Ha i melka. Væsken skal være fingervarm.
Ha oppi rosiner, eventuelt sukat, hasselnøtter, sukker, kardemomme og gjær. La gjæren løse seg opp.
Rør inn melet. Pass på at du ikke bruker for mye mel. Deigen skal være løs. Da får du en saftigere kake.
La deigen heve en times tid. Bak ut deigen. Del den opp i flere emner.
Sett julekakene på stekebrettet til etterheving, men ikke for lenge. Pensle med smør.
Stek baksten i 40 minutter i en god og varm ovn. Gjerne over 200 grader.
Tips
- La ingrediensene stå framme på kjøkkenbenken så lenge som mulig. Gjerne hele natta. Kalde ingredienser tar knekken på temperaturen som skal få deigen til å heve. Fingervarm (37 grader) væske kan bli 20 grader hvis melet er for kaldt.
- Mengden kardemomme og rosiner er en smakssak. En pakke kardemomme inneholder 8 gram.
- Ikke bak for store julekaker. Lag heller flere små.
- Ikke vent på at julekakene skal etterheve til dobbel størrelse. Sett dem i ovnen mens de ennå hever. Da får de det lille, ekstra puffet i den varme ovnen.
- Det andre lille, ekstra er rista hasselnøtter. Rist dem i tørr, varm panne, men pass på at de ikke blir brent.
- Bruk fersk gjær. Spar tørrgjæren til noe annet.
- Helmelk gir hvitere og finere bakst. Og ingen teller vel kalorier i jula?