Strandkrabbesuppe

Deltakerne i Anno lagde strandkrabbesuppe på den gammeldagse måten.

Foto: NRK

Strandkrabbesuppe

Den vanligste krabbesorten i norske farvann er lite brukt i matlaging, men egner seg godt i en smaksrik skalldyrsuppe.

Slik gjør du

I sesong 2 av Anno måtte to av deltakerne bryne seg på denne retten, som kan spores tilbake til 1700-tallet. Strandkrabben er velkjent for de fleste som har vært ved kysten, men den er lite brukt i mat. Prøv denne krabbesuppen etter oppskrift fra Anno!

Blåskjellkraft

Varm opp en gryte med 2 ss. smør. Fres løk og finkuttet bladpersille i smøret til det blir gyldent. Tilsett eddik. Etter en 1 min. tid har du i blåskjellene. Fres det godt videre.

Tilsett 1 l vann og la det koke til blåskjellene åpner seg. Viktig å bruke en stor gryte når man damper blåskjell. Legg et lokk over grytene, da vil blåskjellene åpne seg raskere.

De er viktig å ikke spise blåskjell som ikke åpner seg, de må kastes. Sil av kraften og bruk den til krabbesuppen.

Krabbesuppe

I en passende stor kjele freses grovhakket purre og løk i smør i ca 5 min. Tilsett eddik. La det koke inn i ca 1 min.

Del krabbene i to og ha de i kjelen. Alt freses videre for å vinne ut smak. La det koke lett i 4-5 minutter. Tilsett vann og la det trekke i 30 minutter. Sil kraften over i en kjele, tilsett blåskjellkraft, og la suppen trekke i nye 15 minutter. Ta vare på noe av krabbekjøttet.

Før servering siles suppen og reduseres i ca 15 minutter, før du tilsetter krabbekjøtt og noen små strandkrabber.

Smak til med salt og pepper, samt litt urter, om ønskelig.

Tips

Bruk blåskjellene som garnityr til suppen.