Svigermors luksusfårikål

I denne oppskriften brukes ikke fårikålkjøtt, men lammelår i skiver. Det har mye kjøtt, men lite bein og brusk. I denne oppskriften legges heller ikke kjøtt og kål lagvis, slik de fleste pleier å gjøre det.

Foto: Gunnar Holthe / NRK

Svigermors luksusfårikål

I de ferdige pakkene med fårikålkjøtt er det bare slintrer, bein og brusk, sier svigermor. Hun kjøper lammelår skåret opp i skiver.

Slik gjør du

Svigermor er ikke fornøyd med det kjøttet som tilbys til fårikål i butikkene. Det blir ikke så mye dyrere å kjøpe lammelår i skiver. Låret har mye kjøtt, men lite bein og brusk. Særlig nå når man kan kjøpe lammelår på tilbud, er det langt å foretrekke.

Du skal heller ikke legge kål og kjøtt lagvis, sier svigermor. Ennå er kålen så ny og fersk at den ikke har «satt» seg ennå. Den behøver ikke å koke like lenge som kjøttet. Sausen skal være «lubben». I stedet for å strø mel i lagene mellom kjøtt og kål, lager hun en jevning.

Og når svigermor sier at det er slik, så er det slik. For hennes fårikål er best!

Få lammelåret det skåret opp i skiver. Dekk med vann i gryta, og kok i cirka 45 minutter. Ta vekk skummet på toppen.

Kål, salt og pepper tilsettes. Kålen legges bare på toppen. Det hele skal kokes i 45 minutter til.

For å få sjyen litt tykkere, kan du lage en jevning på smør og mel. Bland ut med sjyen fra grytene, og hell den opp i gryta.

Serveres enkelt med poteter, gjerne ute på de siste klare høstdagene.

Kilde: Gunnar Holthe (NRK) sin svigermor