Hvit saus, brun saus, tomatsaus, sauser som begynner med smør og sauser som slutter med smør, og sauser som ikke har smør i det hele tatt. Matredaksjonen har funnet fram ti klassiske sauser som du bør kunne.
- LES OGSÅ: Lise Finckenhagens beste sausetips
- LES OGSÅ: 18 oppskrifter på saus uten fløte og smør
Felles for alle er at de med enkle justeringer – ta bort et krydder, tilsette et annet, eller bruke mer eller mindre væske, ofte kan bli til en annen saus. Det er metoden som er viktig.
Hollandés
Emulsjonssaus, altså en saus der fett fra smør eller olje bindes til væsken i sausen. Hollandés (skrives også hollandaise) kan serveres til fisk og/eller grønnsaker som artisjokk eller asparges. Bildet viser Lise Finckenhagen-komposisjonen asparges, laks og hollandés med ørretrogn og kjørvel.
- OPPSKRIFT: Hollandés
- LES OGSÅ: Dette kan forklare mislykka saus
- Flere oppskrifter fra Lise Finckenhagen
Bearnés
Emulsjonssaus som aller oftest tar følge med et stykke rødt kjøtt, enten det er vilt eller okse, indrefilet eller entrecôte. En annen ofte brukt skrivemåte er bearnaise.
- OPPSKRIFT: Bearnés
- Flere oppskrifter fra Steinar Lindstrøm
Tomatsaus til pizza eller pasta
- OPPSKRIFT: Tomatsaus til pizza eller pasta
- SE OGSÅ: Cheese pizza fra Craig Whitson
- Flere oppskrifter fra Craig Whitson
Brun saus
Brukes til tradisjonelle, norske retter med rødt kjøtt, og selvfølgelig kjøttkaker i brun saus. Kan også smaksettes med pepper, og bli peppersaus.
Hvit saus
Brukes til fiskeboller. Tilsetter du ost, kan du bruke den som pastasaus. Bechamel er hvit saus-varianten som brukes i lasagne.
Smørsaus
Brukes som regel til fisk, og kalles beurre blanc på fint. På bildet øverst i artikkelen er smørsausen servert sammen med ovnsbakt laks.
- OPPSKRIFT: Smørsaus
- SE OGSÅ: Oppskrift på ovnsbakt laks
- Flere oppskrifter fra Gastronomisk Institutt
Pepperrotsaus
Kan brukes til både fisk og kjøtt – for eksempel kokt oksebryst.
Sennepssaus
Sennepssaus serveres både varm og kald, og passer til alt fra svinekjøtt til sild på glass og kokt laks med dampede grønnsaker.
- OPPSKRIFT: Sennepssaus med estragon
Rødvinssaus
Brukes som oftest til rødt kjøtt, men passer også fint sammen med sprøstekt torsk og potetmos.
Fløtesaus
Har flere bruksområder, spesielt retter med kylling og kalkun. Prøv den til kalkunbryst og bakte søtpoteter.
- OPPSKRIFT: Fløtesaus
- Flere oppskrifter fra Lise Finckenhagen