To marmelader til ost

Pære- og sellerimarmelade og marmelade med ovnsbakte Ingrid Marie-epler.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

To marmelader til ost

Marmelade passer utmerket til ost. En søt marmelade med en kremet ost og vin med tilsvarende sødme gjør susen for smaksløkene.

Slik gjør du

Pære- og sellerimarmelade

Skrell selleriroten og skjær den i terninger. Skrell pærene og ta ut kjernen.

Kok sellerien i sukkerlake på lav varme under lokk til den blir myk, men fremdeles spenstig.

Legg pærene i en kasserolle og press sitronsaft og riv sitronskall over. Legg på lokk og la det småkoke/dampe under lokk til de er myke. Tilsett pektin etter anvisning på pakken. (Pauls tips er å bruke 3 g finsk pektin.)

Ta sellerien ut av sukkerlaken og ha den i kasserollen med pærene. Ha på sukker og la det koke kraftig i 3-5 minutter. La det stå et par minutter og skum av. Helles på sterile glass og settes i kjøleskap.

Ovnsbakte Ingrid Marie-epler med ingefær

Sett eplene på en stekeplate i ovnen og bak på 190 °C til de er myke (ca. 10 - 15 minutter).

Skjær bort kjernehuset og bland sammen «kjøttet». Kjør i en food processor sammen med sukkeret. Sil av væsken.

Riv ingefæren og press ut juicen. Ha juicen i eplemosen. Smaksett etter smak (smaksett med sitron).

Tips

Ingrid Marie er opprinnelig en dansk eplesort og regnes blant våre høst- og vinterepler. Frukten er rund og middels stor. Skallet er mørkerødt med lysebrune prikker. Fruktkjøttet er gulhvitt og friskt syrlig i smaken.

Paul Svensson: Österbottenost/Iskällarost à la Strömsö

Ellas tilbehør til ostefatet

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE