Slik gjør du
Sausen er kjempegod på pizza, men kan også brukes som pastasaus eller saus til kylling, fisk eller bakte eller grillede grønnsaker.
1. Ha tomatene i et dørslag og sil av saften i en bolle. Behold saften.
2. Ha tomatene i en bolle og knus dem med fingrene eller potetstapper.
3. Varm oljen i en gryte.
4. Ha i løk, tilsett litt salt og pepper, og stek på middels varme i et par minutter.
5. Ha hvitløk i gryten, rør sammen og stek videre til grønnsakene er myke (ikke brune).
6. Hell tomatene over i gryten, tilsett oregano, rør godt sammen, og kok opp. Reduser varmen og la sausen småkok i ca. 15 minutter. Hvis sausen er for tykk, kan du tilsette noe av tomatsaften.
7. Rør basilikumbladene i sausen, smak til med salt og pepper, og la den koke i et par minutter til.
8. La sausen kjøle ned før den brukes på pizzaen.
Tips
Sausen blir enda bedre når den har stått i noen timer, gjerne natten over. Dekk over bollen med plastfilm, og ha den i kjøleskapet.
Du kan godt sløyfe basilikumblad hvis ønskelig, spesielt hvis du skal ha basilikum på pizzaen.
Hemmelig tips
Hvis du ha et stykke Parmigiano-Reggiano, kan du skjære av et stykke skorpe fra osten og ha den i sausen sammen med tomatene. Fjern den (og kast) når sausen har kjølt helt ned.