Hopp til innhold

Ukas ønskeoppskrift: Indisk mat

Det er tid for å finne fram alle krydderposene og -glassa du sannsynligvis ikke har brukt på en stund, og lage nan, raita og curry. Ukas ønskeoppskrift er indisk mat.

Curry curry lam nam

Lam er en ofte brukt ingrediens i indisk mat. Lise Finckenhagens lammecurry har fått navnet curry lam nam, og er kokt i to timer.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Naan

MÅ HA: Nan.

Foto: Fra TV-serien Mat med Anne / DR
Raita

MÅ HA: Raita.

Foto: Fra TV-serien Camilla Plum med krydder og krutt / DR
Syltet løk

Sylta løk med spisskummen og koriander.

Foto: DR

På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. «Må lære meg å lage indisk mat!», skreiv en av våre Instagram-følgere. Så her er den – ukas ønskeoppskrift er indisk mat.

Stikkord er krydder nordmenn ofte bare bruker til baking, og mye av det, friske smaker av yoghurt og koriander og gryteretter som er kokt leeenge.

Vi begynner med det som ofte setter på bordet idet et indisk måltid begynner. Nanbrød (eller naan, som det også skrives). Luftige, myke leiver av hvitt brød. Noen foretrekker brødet smakssatt med hvitløk, koriander eller andre krydder.

Må ha: Nan og raita

Danske Anne Hjernøe har lagd mat fra de fleste verdenshjørner, og hennes oppskrift er uten krydder. Og for å få den luftigheten nanbrødet må ha, foreslår hun å heve deigen over natta.

  • OPPSKRIFT: Nan

På bordet kan du også sette smaksrike chutneyer eller yoghurtsauser. Den samme Hjernøe har lagd både mangochutney med tranebær og sylta løk krydra med spisskummen og koriander.

NRK Mat har flere oppskrifter på yoghurtsausen raita, men i velger ut Camilla Plum sin versjon. Den har krydder som sennepsfrø, ingefær, chili, mynte og koriander, og agurk og paprika får også plass i yoghurten.

Skal du lage forrett, kan du gå for suppe – eller samosa. Ei høne krever litt tid i kjelen, men krafta du får av å koke den, blir fantastisk. Kjøttet kan du bruke i suppa sammen med karri, gurkemeie, koriander og kajenne.

Svært mange land har sine varianter av en eller annen blanding med eller uten kjøtt, ost, grønnsaker og krydder pakka inn i en eller annen deig og stekt i ovn eller frityrgryte. Piroger, vårruller eller empanadas heter samosa i India, og er ofte uten kjøtt.

Grønnsaksamosa

Samosa med poteter, løk, erter og krydder. Massen pakkes i butterdeig og steikes i ovnen.

Foto: Fra TV-serien Mat med Anne / DR
Nahids chicken curry

Nahid Hassan driver to indiske restauranter, og står bak denne kyllingcurryen.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE
Mango lassi

MÅ HA: Mangolassi.

Foto: Henriette Louise Krogness / NRK

Mens mye av maten i India er lagd uten kjøtt, er indisk mat i Norge ofte med kjøtt. Og da ofte kylling – eller lam.

Lam, kylling og fisk

Retten på bildet øverst i saken kommer fra Lise Finckenhagen, og inneholder lam. Som mange andre indiske gryteretter, eller curryer, er det ikke brukt kjøtt som er spesielt mørt i utgangspunktet. Det nemlig blitt mørt av lang koketid.

I tillegg til Finckenhagens lammecurry har vi funnet fram en kyllingoppskrift fra Nahid Hassan fra Bangladesh. Han driver to indiske restauranter i Stockholm, og har lagd mat i det svenske TV-programmet Hygge i Strömsö.

Da kanel var tema i Ei verd av krydder blei både kylling og fisk paret med det lysebrune pulverkrydderet vi som oftest bruker på risengrynsgrøt i Norge.

Drikke ved siden av – eller etterpå

Chai-te kan du kjøpe som teposer i butikken, men du kan også lage den sjøl. Anne Hjernøe koker opp melk sammen med kanelstenger, kardemommekapsler, allehånde, nellik og svart pepper, og siler av krydderet når melka har fått skikkelig smak.

Til slutt – vi kommer ikke utenom mangolassi: Den friske yoghurtdrikken med mango, og noen ganger mynte. Den kan drikkes ved siden av maten, lindre ganer som er krydderslitne etter maten, og også fungere som en lett dessert.