På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. Et av ønskene var marmelader som passer til ost.
Jarlsberg, gruyère, brie, camembert, roquefort eller sveitser. Alle smaker de godt aleine, men enda bedre sammen med hjemmelagd marmelade.
Pære og sellerirot eller epler med ingefær
På bildet øverst i saken er de to marmeladene Paul Svensson lagde i TV-serien Hygge i Strömsö. I den ene er det en blanding av pære og sellerirot, mens den andre er lagd av ovnsbakte epler. Etterpå er eplene kjørt i en kjøkkenmaskin.
- OPPSKRIFT: To marmelader til ost
Mangochutney med tørkede tranebær
I det indiske kjøkken brukes mangochutneyen som middagstilbehør, men den har absolutt flere bruksområder. Oppskriften kommer fra TV-programmet Mat med Anne, hvor danske Anne Hjernøe lager mat fra alle verdens hjørner.
- OPPSKRIFT: Mangochutney med tørkede tranebær
Chilimarmelade
På mindre enn en halvtime har du lagd din egen chilimarmelade av paprika, chili, sukker, eddik og stivelse. Nydelig til både gul og blå ost.
- OPPSKRIFT: Chilimarmelade
Ananas- og mango eller plomme og pære
Før jul lagde Lise Finckenhagen to chutneyer – en av ananas og mango (til høyre), og en av plomme og pære. Begge er godt krydra.
- OPPSKRIFT: Ananas- og mangochutney med chili og karri
- OPPSKRIFT: Plomme- og pærechutney med ingefær og kardemomme
Syltede appelsiner og nøtter i honning
I Spania kommer osten ofte på tapasfatet – og ofte følger det søtt tilbehør med. Fra TV-serien Spanske fristelser kommer oppskrift på både appelsinmarmelade og honningglaserte nøtter
- OPPSKRIFT: Syltede appelsiner og nøtter i honning
Eplechutney med kanel, kardemomme og anis
Epler og fiken smakssettes med kanelstenger, kardemommekapsler og stjerneanis i denne oppskriften, som også kommer fra danske Anne Hjernøe.
- OPPSKRIFT: Eplechutney med kanel, kardemomme og anis
Plommekompott med aprikos
Norske, modne oster og knekkebrød passer ypperlig med denne marmeladen, som er lagd av kokken Tom Victor Gausdal.
- OPPSKRIFT: Plommekompott med aprikos
Marmelade av både tørka og frisk fiken
Fiken har masse smak, og i Munter mat serverte brødrene Adam og James Price to typer fikenmarmelade til blåskimmelost.
- OPPSKRIFT: To fikenmarmelader
Tomat- og plommechutney
Tomat er kanskje ikke den første ingrediensen du tenker på til marmelade, men det går: Sammen med plommer blir den akkurat så søt og tung den bør være for å kunne gå hånd i hånd med en rekke oster.
- OPPSKRIFT: Tomat- og plommechutney
Tomatmarmelade av grønne tomater
I TV-programmet Førkveld lagde Gunda Djupvik søtt av noe bittert. Hvitt og brunt sukker gjør de grønne tomatene gode på glass.
- OPPSKRIFT: Tomatmarmelade av grønne tomater
Mangoldchutney og brødchips
Mangold, eller bladbete, er den litt rare kålen du kanskje ikke helt veit hvordan du skal bruke. Men behandla på den rette måten blir den ypperlig sammen med ost som for eksempel gruyère. I oppskriften kan du også se hvordan du lager små, sprø brødkjeks av gamle bagetter.
- OPPSKRIFT: Mangoldchutney og brødchips