Vaniljehjerter

Vaniljehjerter med melisdryss fra den lille byen Arild i Skåne.

Foto: Fra tv-serien Niklas mat / SVT

Vaniljehjerter

Niklas Ekstedt treffer en legende innen svensk mat, den siste av søstrene Lundgren i Arild som ennå lever. Det var i Arild i Skåne at kong Gustav VI Adolf oppdaget sin favorittkake, vaniljeherte.

Slik gjør du

Til denne oppskriften trenger du små hjerteformer som du finner i velassorterte kjøkkenutstyrsbutikker.

Mørdeig

Skjær smøret i terninger. Bland smør, salt og sukker godt. Rør inn eggeplommen. Tilsett hvetemel og arbeid deigen fort sammen til en blank og fin deig. Ikke hold på for lenge. Legg deigen i plastfolie og la den hvile kjølig i minst en time.

Vaniljekrem

Hell fløten, eggeplommene, sukker og potetmel i en tykkbunnet gryte og rør godt. Del vaniljestangen på langs og skrap ned frøene i gryten. Legg i vaniljestangen. Varm opp kremen under omrøring, den skal absolutt ikke koke. Når kremen tykner skal den tas av varmen og stå og avkjøles. Ta ut vaniljestangen.

Vaniljehjerter

Sett ovnen på 200 °C.

Kjevle ut mørdeigen til 2-3 mm tykkelse og kle hjerteformene. Legg i en klatt vaniljekrem i hver og ha over ett lag mørdeig. Klem sammen, så hjertene blir tette.

Stekes midt i ovnen i 12-15 minutter. Ta hjertene ut av formene og strø over melis.

Kilde: Niklas Ekstedt i TV-serien Niklas' mat/SVT