Vegansk quiche – pai med sopp og spinat
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Vegansk quiche – pai med sopp og spinat

I denne paien er det verken smør, egg eller andre ingredienser som kommer fra dyr. Det hindrer den ikke i å se bra ut – eller smake godt!

Slik gjør du

Bunn

Spre havregryn og sesamfrø på et brett, og rist dem i ovnen i cirka åtte minutter.

Bland gryn og frø med mel, bakepulver, salt og pepper til jevn masse i en kjøkkenmaskin. Bland sammen soyamelk og olje, og rør det inn i blandingen med en tresleiv slik at det blir en deig.

Smør en paiform med litt olje, og dytt deigen ned i formen. Skjær bort overflødig deig fra kantene. Sett i kjøleskapet mens du lager fyllet.

Fyll

Sett ovnen på 180 grader. Varm en stor panne eller gryte med litt olje i. Stek sopp og løk til det er lett brunt, i cirka ti minutter. Skru ned varmen til middels.

Ha i hvitløk, basilikum, timian og chili. Hell i vin (eller vann) og litt av saltet, og kok ut pannen.

Ha tofu, sitronsaft, riseddik og resten av saltet i en blender, og kjør det til en glatt masse. Du kan også bruke stavmikser. Bland massen med sopp- og løkblandingen.

Rens og vask spinaten. Blansjer den lett i en panne. Avkjøl, tørk og press ut fuktigheten. Bland spinaten godt sammen med resten av fyllet.

Ha fyllet i formen og stek paien på 170 grader i 30 minutter.

Kilde: Victor Santos