Vørterkake og julebrød

Vørterkake og julebrød står på må-ha-lista til mange.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Vørterkake

Bunnfallet fra ølbrygginga var starten på den eldste, søte gjærbaksten. I 300 år har vi spist vørterkake i Norge. Bodil Nordjore sørger for å holde på tradisjonene til jul.

Slik gjør du

Ha rosiner, sukat, sirup, sukker, salt og pepper i en stor bolle. Hell over det kokende vannet og vørterølet. Rør godt, og la blandinga stå og svelle til temperaturen er fingervarm.

Løs opp gjæren i væsken. Bland inn melet. Pass på så du ikke bruker for mye mel. Hold alltid litt igjen. Deigen skal være litt løs for å få den gode, saftige konsistensen du gjerne vil ha.

Sett til etterheving til dobbel størrelse. Det går fort når det er søt gjærbakst.

Del gjerne deigen i seks deler. La vørterkakene stå og etterheve til stekeovnen blir varm.

Stek vørterkakene på 250 grader i 10 minutter. Slå ned varmen til 170 grader varmluft og stek videre i 30 minutter.

Tips

Pensle kakene med sirupsvann hvis du vil ha en blank overflate. Varm vannet og rør ut en stor teskje med sirup i vannet til sirupen har løst seg opp.

Kilde: Bodil Nordjore/Britt Boyesen (NRK)