Hopp til innhold

Positivt ladet sykehusmøte i Kristiansund: – Vi ønsker ikke å snakke drit om naboen

KRISTIANSUND (NRK): Til tross for kritiske spørsmål rundt skeivfordeling mellom Molde og Kristiansund, og samferdselsproblemer ved et eventuelt fellessykehus plassert i Romsdal, ble det et positivt ladet folkemøte på Nordmøre om sykehusplasseringen.

Folkemøte Kristiansund

Det var stappfull sa på Festiviteten i Kristiansund under folkemøtet tirsdag kveld.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Per Kristian Øyen - Ordfører Kristiansund folkemøte

Kristiansund-ordfører Per Kristian Øyen sier han er glad for at møtet ble av den konstruktive sorten.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Engasjementet rundt det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal var dog ikke noe mindre i Kristiansund enn i Molde.

Hovedsalen på Festiviteten var stapfull da Helse Møre og Romsdal, SINTEF og Norconsult inviterte innbyggerne for å fortelle om de regionale konsekvensene rundt plasseringen av det nye fellessykehuset, som etter planen skal stå ferdig i 2021.

Selv med stappfull sal var tirsdagens møte i Kristiansund av en ganske annen karakter enn i Molde.

Folkemøte Kristiansund

Mange av spørsmålene dreide seg om samferdsel og tunneltilgang dersom det nye sykehuset blir lagt i Romsdal.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

I Romsdal var det høy temperatur og skarpt skyts mot forskerne som hadde utarbeidet sine rapporter om sykehus-plasseringen.

Ordfører Torgeir Dahl omtalte blant annet deler av grunnlaget for rapportene som faglige flauser.

Da satt applausen og skryten satt langt løsere hos nordmøringene, og mange virket rett og slett glade for at regionen får et flunkende nytt fellessykehus.

– Vi er opptatte av å fremheve vårt forslag på best mulig måte, og ønsker ikke å prate dritt om naboene våre. Det lå til grunn for møtet i dag, og jeg er veldig fornøyd med at innbyggerne gir helseforetaket den tilliten de fortjener, sier Kristiansund-ordfører Per Kristian Øyen.

Samferdsel og sårbarhet

Sykehus nordmøre og romsdal

Slik ser alternativene ut, før hver kommune har bestemt seg for ett valg.

Foto: Norconsult

Likevel var det flere kritiske temaer som utpekte seg blant Kristiansund-innbyggernes ytringer denne kvelden.

Samferdsel og avstand til sykehuset var et av de første argumentene som ble vektlagt av flere.

Særlig ble det synliggjort en frykt for at folk og nødetater fra Nordmøre kan bli hindret i nå et eventuelt sykehus i Romsdal, dersom det skjer ulykker i tunnelene som knytter de to regionene sammen.

– Reisetiden til det nye sykehuset med helikopter er avtalefestet. Hvis man må reise over Fursetfjellet, så overskrider man denne grensen. Dessuten - i hvor stor grad har dere tatt i betraktning at mange innbyggere i Rauma og andre nærliggende kommuner bruker Ålesund sykehus? sa Høyre-politiker Anton Monge, med stikk til plassering av sykehus i Molde.

Andre publikummere var også svært kritiske til at man skulle finne på å legge et sykehus kun en times kjøretur unna Ålesund - slik det vil være når Møreaksen eventuelt blir ferdigstilt.

(Saken fortsetter under bildet)

Folkemøte Kristiansund

F.v. Assisterende direktør i Helse Møre og Romsdal, Helge Ristesund, strategiansvarlig Espen Remme, SINTEF-forsker Tarald Rodhe, samt Tom Håkonstad og Hans Petter Duun fra Norconsult.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Skeivfordeling mellom Molde og Kristiansund

På møtet la innbyggerne også vekt på at det er en skeivfordeling av goder mellom Kristiansund og Molde - i form av statlige arbeidsplasser. I Molde har man eksempelvis hundrevis av ansatte i fylkeskommunen og fylkesmannen.

– Plasseringen av sykehuset blir et kjempeviktig tilskudd til næringslivet i hele regionen. Befolkningsmessig er det liten forskjell mellom byene, og et sykehus på Frei vil være med på å utjevne forskjellene, sa lederen for næringsforeningen Kom vekst, Ellen Engdahl.

Også Inger Iversen håpte at denne skeivfordelingen kunne påvirke fordelingspolitikken ved plasseringen av nytt sykehus.

Tåler ikke utsettelser

Astrid Eidsvik - Folkemøte Kristiansund

Adm. dir. Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Adm. dir. Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal la også frem økonomi-stoda, slik hun gjorde i Molde.

Sannheten er at helseforetaket driver med kraftig underskudd, og må betale inn 335 millioner kroner de neste seks årene.

Direktøren benyttet sjansen til å holde en apell der hun understreket at de jobber med nødvendige tiltak for å opprettholde kvaliteten på tjenestene, samtidig som man sparer inn der man kan.

Fra talerstolen var Eidsvik uansett klokkeklar på én ting - at planene om nytt sykehus ikke tåler flere utsettelser, eller omkamp rundt plassering.

– Jeg synes det var et godt møte i dag, og det var noe ulikt det vi hadde i Molde, sier hun, og svarer anerkjennende til at folkemøtet i Kristiansund var mindre preget av skarpt skyts enn i Molde.

Nå står Gjemnes for tur

Nå er to av tre folkemøter unnagjort. Nå går turen til det tredje og siste møtet, og det skjer i Gjemnes onsdag kl. 19.00 - mer konkret på Batnfjord samfunnshus.

Den kommunen representerer to alternative sykehusplasseringer, nemlig Høgset og Astad.

Det møtet kan du også følge direkte på www.nrk.no/mr.

Akuttsykehus Storbakken

Slik kan det nye sykehuset se ut, eter skisse fra Norconsult.

Foto: Norconsult