Hopp til innhold

Slik bør du ta vare på dyra dine i varmen

Det er ikke bare vi tobeinte som svetter litt ekstra i sommervarmen. Dyrene mister mye væske på denne tiden av året – da er det viktig å passe ekstra på.

Hund på stranda

Dyrene kan gjerne kose seg i sommervarmen. Men kosen kan fort gå over i heteslag hvis dyret ikke har nok vann og skygge tilgjengelig.

Foto: Pia Tøhaug / NRK

Lars Audun Gåsemyr

Veterinær Lars Audun Gåsemyr mener at du bør passe ekstra på eldre dyr – som ofte har nedsatt hjertekapasitet. Husk at dyrene mister mye væske når de peser i varmen.

Foto: Ålesund veterinærvakt og Smådyrsklinikk
hund varme

Nok vann er avgjørende for at hunden din skal ha det bra i høye temperaturer.

Foto: double_et / instagram

Nordmenn tvinger seg som regel ut i solsteiken. Mange holder ut den kvelende varmen for å få litt farge på den ellers vinterbleke huden. Men de pelskledde vennene våre er ikke alltid like glade for tropevarmen.

– Eldre dyr, og dyr som har mye pels, og gjerne sort pels, sliter mest når det blir skikkelig varmt. Dyr kan absolutt kose seg i varmen, men det er viktig å passe på at de får nok drikke, hvis ikke kan de fort få heteslag, forteller veterinær Lars Audun Gåsemyr ved Ålesund veterinærvakt og smådyrklinikk.

Hvert år havner hunder i livsfare etter å ha blitt etterlatt i en bil på sommeren. Selv dager hvor det er overskyet kan det ende i heteslag og død.

Skal familien feriere betyr dette at man enten sørger for pass av de firbente, eller at hunden eller katten følger med på ferielasset. Dette gjelder dessverre ikke alle. Hvert år forekommer mange tilfeller av dumping av dyr.

Gå til dyrlege før det er for sent

For at de firbeinte skal nyte sommeren er det viktig å passe litt ekstra på. Hvis dyret ditt oppfører seg annerledes enn ellers er det lurt å gå til dyrlege. Mange kommer for sent, mener Gåsemyr.

Dyr kan oppføre seg frenetisk og desperat når de er varme. Hunder kan bjeffe og virker synlig stresset.

– Alle skader på dyr krever veterinær, og det er lurt å få det sjekket innen fire til fem timer.

Veterinærens gode råd

  1. Gi dyret fri tilgang til drikke – og husk å skift ut vannet ofte.
  2. Pass på at dyret har tilgang til skygge (IKKE I BIL).
  3. Hvis du har hund, ikke la den spise gress, da kan den få mageproblemer.
  4. Hvis dyret er fuktig i pelsen over lengre tid kan det oppstå eksem.

Både vann og skygge

Inge Martin Karlsvik

Lederen i Møre og Romsdal Bondelag, Inge Martin Karlsvik, forteller at dyra har det veldig bra om sommeren – så lenge de har nok vann.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Men det er ikke bare kjæledyrene som kan slite i varmen. Gårdsdyr som kyr og sauer tilbringer mye tid utendørs på denne tiden av året, og det blir ofte en het fornøyelse. Lederen i Møre og Romsdal Bondelag, Inge Martin Karlsvik, mener at nok vann er det viktigste.

– Men aller helst tilgang til skygge også. Enkelte bønder har lagt opp gården slik at kyrne kan gå inn og ut av fjøset som de vil, og på den måten ha tilgang til både skygge og vann, sier Karlsvik.

Kua trenger nesten 100 liter vann i døgnet

Ifølge bondelagslederen legger de fleste beitedyrene seg ute likevel, men finnes det en skyggeplass er det der de oppholder seg mest. En melkeku trenger mellom 70 og 100 liter vann i døgnet for å kunne produsere 25–45 liter melk. Væskemengden varierer i forhold til kuas størrelse.

– Mange har dyrene sine ute på natten slik at de slipper solsteiken. Når det er varmt i været er det også vanlig at melkemengden går ned. Dyra mister appetitten og drikker ikke nødvendigvis like mye som ellers.

Bonden forteller at han de aller fleste passer godt på gårsdyrene sine.

– Bøndene må passe på at dyra får tilsyn hver dag. Men dyra er kapitalen til bonden, og bøndene gjør som regel derfor sitt ytterste for å passe godt på dem, sier Karlsvik.

Kleggstikk og solbrente spener

Klegg og mygg kan også være en plage for beitedyra. Når kleggen står på som verst kan det renne blod fra kua, sier bondelagslederen. Det er heller ikke bare nordisk hud som tåler sola dårlig. Kuas jur og spener blir lett solbrente.

– Det finnes solfaktor til kyr og sauer også, og det er lurt å beskytte områder med lite pels. Spesielt spenene, sier Karlsvik, og forteller at å melke en solbrent ku kan være vanskelig.

Lykkelig ku

Kuer som normalt lever i løsdriftsfjøs har fra 2014 krav på minst åtte uker i friluft i løpet av sommerhalvåret. Da er det viktig at de får nok vann.

Foto: Monika Mahle Aarset

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL