Hopp til innhold

Historien om en Sex Pistols-konsert

Var du en av de 200 som så Sex Pistols-konserten i Oslo i 1977? Da kan du bli del av en ny bok.

Her møter Sex Pistols pressen i Oslo 21. juli i forbindelse med konserten på Pingvin Club

Her møter Sex Pistols pressen i Oslo 21. juli i forbindelse med den nå legendariske konserten på Pingvin Club.

Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

Johnny Rotten i spissen for Sex Pistols spilte på Pingvin Club i Oslo i 1977

Var du der? Nå etterlyser punkhistorikeren Trygve Mathiesen publikummere som var til stede da Johnny Rotten i spissen for Sex Pistols spilte på Pingvin Club i Oslo i 1977, i forbindelse med en ny bok. Her er et av de få fargebildene som finnes av begivenheten.

Foto: K&U / K&U

Hør hele intervjuet med forfatter Trygve Mathiesen og Sola Johnsen fra DumDum Boys!


Mange mener det er den viktigste rockekonserten som noen gang har vært i Norge. Trygve Mathiesen er aktuell boka «Tre Grep og Sannheten» - om punkens inntog i Norge på slutten av 70-tallet. Nå ønsker han kontakt med alle som var på konserten på Pingvin Club i Oslo 22. juni 1977.

Idehistoriske perspektiv

Mathiesen vil skrive en bok som analyserer konserten i et idehistorisk perspektiv. Han har nærmest rekonstruert hele salen med 80 navn på blokka allerede. Men nå vil han ha kontakt med flere.

Denne konserten regnes som en av de viktigste i norsk rock-historie - i alle fall av de vel 200 som var der. Mathiesen var imidlertid ikke sjøl tilstede, men ønsker likevel å skrive bok om konserten.

Trygve Mathiesen

Forfatter Trygve Mathiesen skrev boken «Tre grep og sannheten» om punkens historie, nå vil han skrive om den legendariske Sex Pistols-konserten i Oslo.

Foto: K&U / K&U

- Jeg vil bruke konserten som en katalysator for å skrive om omveltningen fra den tradisjonelle moderniteten og over i postmodernitet. På den måten kan vi forstå mer av samfunnet i dag, forteller Trygve Mathiesen til Kveldsåpent i NRK P1.

Vil avsløre bløffmakere

Han mener imidlertid at han fort vil avsløre de som eventuelt melder seg og som egentlig ikke var der.

- Jeg vil nok fort finne ut om folk bløffer eller ikke. Så hvis det er noen som ønsker å benytte sjansen til å komme i historieboka på falske premisser, så vil jeg fort avkle dem, mener Mathisen.

Men det var ikke bare Oslo som fikk oppleve punklegendene live i 1977. Også Studentersamfundet i Trondheim ble scene for bandet, og musikkmedarbeider i NRK P1 og DumDum Boys-trommis var tilstede. Men først trodde han det ikke kom til å bli noe av.

- Trodde ikke det var sant

Sola Johnsen DumDum Boys, Bergenfest 2006

DumDum Boys-trommis Sola Johnsen var en av de heldige som fikk se Sex Pistols da de spilte i Trondheim.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

- Også skulle de spille i Trondheim, men vi trodde ikke at det var sant. Vi trodde det var bare tull da vi så plakatene. For oss var det akkurat som om the Beatles skulle spilt i Trondheim i 1964.

- Vi i Trondheim hadde en egen «korrespondent» i London – nemlig Casino Steel, som skrev om hva som skjedde i London i avisa hver onsdag. Og i 1976 skrev han om punken og vi fikk god informasjon om det som skjedde, forteller Johnsen videre.

Til uken skal Trygve Mathiesen i følge NTB intervjue Sex Pistols sjøl - de gjenlevende tre.

Skal intervjue Sex Pistols

- Jeg skal intervjue dem etter at de er ferdig med turneen. Spesielt Johnny Rotten - John Lydon i dag - som talsmann og den tydeligste enkeltpersonen innen britisk punk er interessant. Han har klare refleksjoner rundt opprøret mot moderniteten.

I juli 1977 traff altså Sex Pistols Oslo, og dagen etter Samfundet i Trondheim, og landet ble aldri helt det samme. Datidens avisomtaler sies å ha vært «vantro og nærmest sosionomaktig fortvilet». Klassekampen mente bandets musikk var «en hån mot klassebevisste engelske arbeidere» så vel som «borgerlig ideologi i ny innpakning».

NB: Hvis du var på Sex Pistols-konserten i Oslo i 1977, så kan du sende e-post til musikknytt@nrk.no .

 

Sex Pistols møtte pressen i 1977

Et annet bilde fra da Sex Pistols møtte pressen i Oslo 21. juli 1977 i forbindelse med den nå legendariske konserten på Pingvin Club. Sid Vicious i undertøy, Johnny Rotten i hvit jakke.

Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

 

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober